ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Δυνατή» άνοδος με στηρίγματα από blue chips – τράπεζες

Χρηματιστήριο: «Δυνατή» άνοδος με στηρίγματα από blue chips – τράπεζες

Ανοδικά προς τις αντιστάσεις των 920 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές ανεβάζουν στροφές εν όψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα για την ελληνική οικονομία. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,27% και διαμορφώνεται στις 917,90 μονάδες, κερδίζοντας 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (906,48 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 909,67 έως 918,03 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 13 εκατ. ευρώ στα πρώτα 45 λεπτά. 

Η αύξηση του όγκου συνιστά ένα, αν μη τι άλλο, θετικό σημάδι για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε εγκλωβιστεί στη στασιμότητα και στη συσσώρευση, αδυνατώντας να ακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών. 

Το ενδιαφέρον αποδεικνύεται αρκετά ζωηρό για την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η ελληνική οικονομία περιμένει δύο σημαντικές εξελίξεις. Αφενός τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αφετέρου την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτός απροόπτου, θα καταδείξουν μια περαιτέρω αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, κάτι που εντείνει τις πιέσεις στην τσέπη των φορολογούμενων, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση. 

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός οίκος Fitch θα δημοσιεύσει το πρώτο report για την ελληνική οικονομία, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε μια πιθανή αναβάθμιση, η οποία θα φέρει πιο κοντά τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. 

Άλμα των τραπεζών 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο, καθώς καταγράφει σημαντική άνοδο κατά 2,43% και καθορίζεται στις 610,72 μονάδες, διασπώντας με άνεση τις αντιστάσεις των 600 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται κατά 2,6% και φθάνει στο τεχνικό σημείο του 0,98 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί στο +2% και το 1,12 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 2,3% και διαμορφώνεται στο 1,35 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπερβαίνει το όριο των 3 ευρώ, καθώς ενισχύεται κατά 1,7%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 2,05% 1,1225 ευρώ 
  • Eurobank 2,62% 0,98 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,74% 3,04 ευρώ 
  • Πειραιώς 2,28% 1,348 ευρώ 

Ανοδικά τα blue chips 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo ξεχωρίζει στο +2,6% και τα 13 ευρώ, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2021. Κέρδη κοντά στο 3% εμφανίζει και η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola, η οποία προσεγγίζει τα 32 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, αύξηση κατά τουλάχιστον 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Σαράντης, ΑΔΜΗΕ ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μικρές απώλειες στο ξεκίνημα της ημέρας καταγράφουν οι μετοχές των Lamda, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), 65 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

Διαβάστε επίσης:  

Τα ορόσημα του Ιανουαρίου για την ελληνική οικονομία

Παπουτσάνης: Αυξημένος κατά 34% ο κύκλος εργασιών το 2021

Καραμολέγκος: Τα σχέδια της εταιρείας μετά την έξοδο από το ΧΑ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News