Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 0,4% ο STOXX 600 λόγω πληθωρισμού

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 0,4% ο STOXX 600 λόγω πληθωρισμού

Καθοδικά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού και αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές δεν γνωρίζουν κατά πόσο και εάν τα εξασθενημένα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια της Φέντεραλ Ριζέρβ για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση απώλεσε 0,3% της αξίας του. 

Την πτώση καθοδήγησε ο ευρωπαϊκός κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας, με απώλειες 1,6%, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες παρουσιάζουν αύξηση ρεκόρ σε νέα κρούσματα Covid-19. Πιέσεις άσκησαν και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη, που έδειξαν αύξηση ρεκόρ στο 5%, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο το έργο της ΕΚΤ. 

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσει 1,6% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά τη δημοσιοποίηση την Τετάρτη των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, τα οποία έδειξαν επίσπευση των επιτοκιακών αυξήσεων και συρρίκνωση του ισολογισμού της. Το μεγαλυτερο πλήγμα υπέστησαν οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες έχουν παρουσιάσει την χειρότερη επίδοση σε εβδομαδιαία βάση με απώλειες 4,5%.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι τα εξασθενημένα στοιχεία για την απασχόληση Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ εγείρουν κάποια ερωτήματα ως προς τα σχέδια της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει άμεσα τα επιτόκια, πιθανόν και το Μάρτιο, αναλυτές σημειωνουν ότι η αύξηση των μισθών θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό κρατώντας σταθερά τη Fed στο δρόμο της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.  

«Ο πληθωρισμός αποτελεί τη βασική ανησυχία της Fed και τα σημερινά εξασθενημένα στοιχεία για την απασχόληση δεν πρόκειται να αλλάξουν τη γραμμή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ», σημειώνει ο Κρις Ζακαρέλι της Independent Advisor Alliance. 

Ωστόσο, η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων προσέφερε στήριγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να παρουσιάσουν την καλύτερη επίδοση της εβδομάδας με άνοδο 6,7%.Ξεχώρισε η μετοχή της Deutsche Bank με άνοδο 1,8%, αγγίζοντας υψηλό έξι μηνών. 

Επίσης, τα κέρδη του κλάδου επεξεργαστών βοήθησαν στο να περιοριστούν κάπως οι απώλειες του τεχνολογικού τομέα. Η μετοχή της STMicroelectronics ενισχύθηκε περισσότερο από 3% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων εσόδων της που ήταν καλύτερα των προσδοκιών. Σε άνοδο 1,7% και η μετοχή της Infineon. 

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες 0,65%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε 0,42% χαμηλότερα. Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, που ενισχύθηκε κατά 0,47%.

Πτωτική εικόνα και στην ευρωπεριφέρεια, όπου στο Μιλάνο ο FTSE MIB δεν κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος και έκλεισε 0,13% χαμηλότερα, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με απώλειες 0,43%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News