Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ρεκόρ για τρίτη ημέρα – Κέρδη 2,7% για τον κλάδο αυτοκινήτου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ρεκόρ για τρίτη ημέρα – Κέρδη 2,7% για τον κλάδο αυτοκινήτου

Με πρωταγωνιστή και οδηγό τον κλάδο αυτοκινήτου, οι ευρωπαϊκές μετοχές εκτινάχθηκαν σε νέα ύψη, παρά το γεγονός ότι το χριστουγεννιάτικο ράλι αρχίζει και χάνει ταχύτητα εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση του Covid-19 και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,1% στις 494,35 μονάδες, κλείνοντας σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Ωστόσο, το ράλι των τελευταίων ημερών αρχίζει και χάνει τη λάμψη του εν μέσω ανησυχιών για την ραγδαία μετάδοση της νέας μετάλλαξης, της αύξησης των επιτοκίων και των μεικτών οικονομικών στατιστικών. Ο επιμέρους δείκτης για τον κλάδο αυτοκινήτου παρουσίασε την καλύτερη επίδοση με άνοδο 2,7%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η παραγωγή θα αποκατασταθεί μετά τις ελλείψεις ημιαγωγών, με τις πωλήσεις των αυτοκινήτων να φαίνεται να βελτιώνονται. 

Η μετοχή της γερμανικής BMW ενισχύθηκε 2,2% από τη στιγμή που οι πωλήσεις αυτοκινήτων έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021. Ωστόσο, η JPMorgan εμφανίζεται πιο επιφυλακτική για το συγκεκριμένο κλάδο για το 2022, επικαλούμενη την αβεβαιότητα σε επίπεδο καταναλωτών ως προς την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη. Βλέπει όμως σθεναρή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή των ημιαγωγών. 

Σε άνοδο 5,3% και η μετοχή της Renault, καταγράφοντας την κορυφαία επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη CAC 400 του Παρισιού, αφότου η Qualcomm ανακοίνωσε συμφωνίες για την προσφορά επεξεργαστων σε αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η γαλλική Renautl. 

Στους κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης ήταν και οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης μετάλλων, με κέρδη 1,6%, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ζήτηση θα ανακάμψει από το νέο κύμα της πανδημίας. 

Την ίδια στιγμή, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στήριξε τον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές των τραπεζών να ενισχύονται 0,2%. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές τεχνολογίας που υποχώρησαν 0,5%, καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων έχει κάνει τον κλάδο να φαίνεται λιγότερο ελκυστικός. Στους χαμένους και η μετοχή της Nestle με πτώση 2,7% καθώς η Jefferies υποβάθμισε την εταιρεία επικαλούμενη το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους θα δεχθούν πιέσεις από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,74%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,71%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,16%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,74%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε οριακά κατά 0,06% στις 8.790,80. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υποχώρησε το Δεκέμβριο σε χαμηλό εννέα μηνών, μετά την σύντομη επιτάχυνση του Νοεμβρίου, επιστρέφοντας στην καθοδική τάση που έχει διαμορφώσει το τελευταίο κύμα της πανδημίας. Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,4 τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.  Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. 

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες, στο μεταξύ, κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο στις 53,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,9 μονάδες τον Νοέμβριο καθώς ο κλάδος πλήττεται ιδιαίτερα από την αύξηση των μολύνσεων με κορονοϊό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News