Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Έκδοση ιταλικού 30ετούς και αύξηση αποδόσεων

Ομόλογα: Έκδοση ιταλικού 30ετούς και αύξηση αποδόσεων

Ξεπέρασε τα 55 δισ.ευρώ η ζήτηση των επενδυτών για το νέο 30ετές ιταλικό ομόλογο, σύμφωνα με διαχειρίστρια τράπεζα, στην πρώτη μεγάλη ομολογιακή έκδοση του νέου έτους εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Ιταλία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου και οι οποίες προκαλούν έντονη αβεβαιότητα. 

Το νέο ομόλογο, με λήξη την 1η Σεπτεμβρίου του 2052, αναμένεται να αντλήσει περί τα 7 δισ.ευρώ και να παρουσιασει απόδοση 2,162%, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή του για να γίνει πρόεδρος της Ιταλίας και οι επενδυτές προσπαθούν να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο που θα έχει η μετάβασή του στην προεδρία και για το εάν η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ιταλικό χρέος. Η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται να προστεθεί στην ανησυχία που προκαλεί η απόφαση της ΕΚΤ να ολοκληρώσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το Μάρτιο, από το οποίο η Ιταλία έχει τα μέγιστα ευνοηθεί. 

H ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μάριο Ντράγκι πέρυσι τον Φεβρουάριο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην ιταλική οικονομία και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 87 μονάδες βάσης πέρυσι τον Φεβρουάριο, επίπεδο που έχει να επαναληφθεί από το 2015. Σήμερα, ωστόσο, το spread διευρύνθηκε στις 137 μονάδες βάσης, κοντά σε υψηλό έτους, ενώ η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί περίπου 25 μονάδες βάσης από τις αρχές Δεκεμβρίου.

«Πιθανότατα οι επενδυτές να χρησιμοποίησαν την αβεβαιότητα ως δικαιολογία για να ρευστοποιήσουν μακροπρόθεσμους τίτλους», αναφέρει ο Γενς Πήτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank.  

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ζήτηση για το ιταλικό 30ετές είναι κατά πολύ μικρότερη από τα 90 δισ.ευρώ που προσείλκυσε η τελευταία κοινοπρακτική 30ετής έκδοση του Οκτωβρίου του 2020, από την οποία αντλήθηκαν 8 δισ.ευρώ. Ο Σόρενσεν εξηγεί ότι η χαμηλότερη ζήτηση είναι συνδυασμός της αβεβαιότητας για το πρόσωπο Ντράγκι αλλά και της ανησυχίας από την ολοκλήρωση του ΡΕΡΡ από την ΕΚΤ. Η κοινοπρακτική έκδοση του Οκτωβρίου του 2020 πραγματοποιήθηκε όταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 1,35% με το spread στις 153 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 0,59%. Ιδιαίτερα αυξημένος και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ο οποίος διαμορφώθηκε στα 107 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News