ΑΓΟΡΕΣ

Capital Economics: Η Όμικρον έχει ήδη τελειώσει για τις αγορές

Capital Economics: Η Όμικρον έχει ήδη τελειώσει για τις αγορές

Μπορεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον να ταρακούνησε τα χρηματιστήρια στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο στα τέλη του 2021, όμως πλέον, η Capital Economics δηλώνει ότι αυτό το κεφάλαιο έκλεισε για τις αγορές και προβλέπει ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. 

«Έπειτα από ένα κάπως ταραχώδες τέλος στο 2021, οι περισσότερες ‘ριψοκίνδυνες’ επενδύσεις άρχισαν με το δεξί το νέο έτος και οι αποδόσεις των ‘ασφαλών’ κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί απότομα», αναφέρει η Capital Economics. «Εφόσον οι ανησυχίες για την πανδημία συνεχίσουν να υποχωρούν, περιμένουμε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αν και πιο σταδιακά σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται περαιτέρω τους επόμενους μήνες». 

Άλλωστε, όπως διαπιστώνει ο οίκος αναλύσεων, το ράλι κατά την περίοδο των εορτών έφερε τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την εμφάνιση των ανησυχιών για την Όμικρον (ή και υψηλότερα από αυτά), στα τέλη του Νοεμβρίου. 

Capital Economics: Η Όμικρον έχει ήδη τελειώσει για τις αγορές-1

«Με άλλα λόγια, παρά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, ο πανικός της Όμικρον μοιάζει να έχει σε μεγάλο βαθμό περάσει, σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες στις αγορές», τονίζει η Capital Economics. 

«Παρότι αυτό μπορεί να προκαλεί κάποια έκπληξη, μοιάζει με την αντίδραση στα προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού: Οι αγορές γενικά άρχισαν να ανακάμπτουν πριν τα νέα  κρούσματα να πιάσουν ‘ταβάνι’», εξηγούν οι αναλυτές. 

Αυτή τη φορά, η αισιοδοξία των επενδυτών στηρίζεται από το γεγονός ότι τα κρούσματα στη Ν. Αφρική -όπου η μετάλλαξη Ομικρον πρωτοεμφανίστηκε- έπεσαν γρήγορα, από τις ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος είναι λιγότερο σοβαρό από τα προηγούμενα και από τη διαπίστωση ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι ήπια. 

Πέραν των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, η Capital Economics βλέπει δύο κρίσιμα ερωτήματα για τα χρηματιστήρια: 

– Είναι οι αποτιμήσεις τόσο ακριβές ώστε οι αγορές να απειλούνται με κατάρρευση; Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι αμερικανικές μετοχές, και ειδικά εκείνες του τεχνολογικού κλάδου, έχουν υπεραποδώσει δραματικά, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και στην τελευταία δεκαετία. Ο δείκτης P/E τους είναι συγκρίσιμος με εκείνον της εποχής της φούσκας των dotcom, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων είναι τώρα πολύ χαμηλότερες. 

– Θα εκτροχιάσει η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής την οικονομική ανάκαμψη και  την άνοδο των αγορών; Η επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα αναμένεται να οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. Παρότι η άποψη της Capital Economics είναι ότι ούτε οι υψηλές αποτιμήσεις αλλά ούτε και η αύξηση στις αποδόσεις απειλούν τις μετοχές, εντούτοις, η επανάληψη των εξαιρετικών κερδών της τελευταίας διετίας χαρακτηρίζεται απίθανη. 

Διαβάστε επίσης: 

Το bull market δεν τελείωσε, λένε JP Morgan και Societe Generale

JP Morgan: Το χρηματιστηριακό ράλι δεν κινδυνεύει

Capital Economics: Οι αγορές θα ξεπεράσουν την Όμικρον, αλλά μην περιμένετε ράλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News