Business & Finance Τρίτη 4/01/2022, 16:46
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ+: Αυξάνει την παραγωγή τον Φεβρουάριο – Μικρή η πίεση της Όμικρον

ΟΠΕΚ+: Αυξάνει την παραγωγή τον Φεβρουάριο – Μικρή η πίεση της Όμικρον

Ενίσχυση της παραγωγής αποφάσισε όπως αναμενόταν στη σημερινή συνεδρίαση ο ΟΠΕΚ+ λόγω της ανάκαμψης στη ζήτηση πετρελαίου. Οι πετρελαιοπαραγωγείς θα παράγουν επιπλέον 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της συνεδρίασης.

Ο ΟΠΕΚ+ ουσιαστικά εμμένει στο σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, που στοχεύσει στην ανάκαμψη κοντά στα επίπεδα προ πανδημίας. Η κατανάλωση εξάλλου έχει ήδη αρχίσει να επανέρχεται από τα χαμηλά του 2020, που φαίνεται μέσω της αυξημένης κίνησης στους δρόμους και την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής.

Μέχρι στιγμής, ο ΟΠΕΚ+ έχει αναβιώσει περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής σε σχέση με τα χαμηλά των πρώτων μηνών της πανδημίας. Σχεδιάζει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σε καύσιμα χωρίς όμως να ασκεί πληθωριστικές πιέσεις ή να προκαλέσει πτώση της αγοράς.

Πλεόνασμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλεόνασμα πετρελαίου στην αγορά θα είναι μικρότερο από το προσδοκώμενο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του ΟΠΕΚ+ τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 θα υπάρξει πλεόνασμα 1,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Σε προηγούμενή της εκτίμηση ανέμενε πλεόνασμα 1,9 εκατ. βαρελιών.

Ο ΟΠΕΚ+, όμως, δεν ανησυχεί για το πλεόνασμα, αφού τα παγκόσμια αποθέματα καυσίμων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα αποθέματα ήταν κατά 85 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 2015 έως 2019. Παραδοσιακά, τα αποθέματα αυτά αναπληρώνονται σε περιόδους, όπου η ζήτηση είναι σταθερά χαμηλή.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε διαφορετική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που έλαβε χώρα σήμερα, ανακοινώθηκε και επίσημα ο νέος γενικός γραμματέας του, ο Haitham Al-Ghais, ο οποίος εξελέγη χθες και θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Θέρμανση: Ποια είναι η πιο φθηνή μέθοδος

ΟΠΕΚ: Επιστροφή πετρελαίου σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News