Business & Finance Τρίτη 4/01/2022, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι μετοχές

Ευρώπη: Σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι μετοχές

Από εκεί που σταμάτησαν χθες συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, καθώς στους επενδυτικούς κύκλους διατηρείται το θετικό κλίμα παρά την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 1%, έχοντας αγγίξει τις 492,98 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, παίρνοντας ώθηση από τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής που πραγματοποιεί άλμα 3,39%.

Ανοδικά κινούνται και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αυτό του Λονδίνου μετά τη χθεσινή αργία, να έχει επανέλθει «δριμύτερο», σημειώνοντας κέρδη της τάξεως του 1,29%. Το χρηματιστήριο του Παρισιού ενισχύεται κατά 0,83%, του Μιλάνου προσθέτει 0,38%, ενώ αυτό της Φρανκφούρτης παρουσιάζει πιο ήπια θετική μεταβολή 0,20%.

Από τους κυριότερους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και σήμερα ξεχωρίζει με άνοδο 1,45%, ενώ κέρδη που αγγίζουν το 2% καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος. 

Οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνουν τα χθεσινά κέρδη, με αποτέλεσμα να οδηγούν τον ενεργειακό κλάδο 1,77% υψηλότερα, ενώ κατά 1,71% ενισχύεται ο κλάδος των πρώτων υλών. 

Σε άνοδο και ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Νοέμβριο, οι οποίες αυξήθηκαν απροσδόκητα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις έτρεξαν με ρυθμό 0,6% τον Νοέμβριο σε πραγματικούς όρους, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρησή τους κατά 0,5%.

Για το 2021, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύονται κατά 0,9% σε πραγματικούς και κατά 3,1% σε ονομαστικούς όρους, φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ παρά τον περιορισμό των επισκέψεων στα καταστήματα που εμπορεύονται προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Από τους κλάδους που δεν ακολουθούν το γενικευμένο ανοδικό κλίμα, είναι της υγείας υποχωρώντας κατά 0,64% και των χημικών που χάνει 0,33%, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας οριακά κινείται υπό του μηδενός. 

Τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν μπει δυναμικά στο 2022, καθώς χθες στη Wall Street, οι Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν επίσης νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News