ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ups και τα downs του 2021

Αποδόσεις έως και 343% στο ταμπλό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ups και τα downs του 2021

Το 2021 μάς άφησε με μία γλυκόπικρη χρηματιστηριακά γεύση. Κι αυτό, διότι μπορεί να κατέγραψε ετήσια κέρδη της τάξης του 10%, αλλά κοινή πεποίθηση των περισσότερων αναλυτών ήταν ότι μπορούσε να τα πάει ακόμη καλύτερα. 

Αφήνοντας στην άκρη όμως, τον Γενικό Δείκτη, το 2021 ήταν ένα έτος, το οποίο πρόσφερε αρκετές ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη. Κάτι το οποίο φάνηκε κυρίως στα «μικρά» του ταμπλό. 

Η μετοχή της Epsilon αποδεικνύει του λόγου το αληθές, σημειώνοντας την καλύτερη απόδοση σε όλη την ελληνική αγορά, καθώς εμφάνισε συνολική άνοδο 343%. Ως μια εταιρεία πληροφορικής και τεχνολογίας, κατάφερε να αξιοποιήσει το momentum της ψηφιοποίησης, να κλείσει πολλές και χρυσοφόρες συμφωνίες (myDATA) και να διευρύνει σημαντικά την κερδοφορία της. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό, με την αναβάθμιση στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίηση, σίγουρα, να συμβάλλει έτι περισσότερο. 

Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Intralot, η οποία πέτυχε ετήσια επίδοση της τάξης του 300%. Η συμφωνία με τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οπωσδήποτε, αποτέλεσε τον game-changer παράγοντα για την εταιρεία του Ομίλου του Σωκράτη Κόκκαλη, η οποία έλαβε ώθηση κι από τα νέα συμβόλαια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Η Μπήτρος Συμμετοχές αποτέλεσε ακόμη ένα παράδειγμα μεγάλων κερδών στο Χ.Α., αποφέροντας άνοδο 284% μέσα στο 2021. Η απόκτηση του 25% της ΣΙΔΜΑ, η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, αλλά και η ανάκαμψη στους κλάδους των ακινήτων και των δομικών έργων συνέβαλαν τα μέγιστα στο comeback της μετοχής της μεταλλευτικής εταιρείας.  

Για τους ίδιους λόγους, εξίσου εντυπωσιακή αποδείχθηκε η άνοδος για τη μετοχή της ΣΙΔΜΑ, της βιομηχανίας μετάλλων, η οποία εμφάνισε κέρδη κατά 282%, με τις πωλήσεις να αυξάνονται, το πελατολόγιο να διευρύνεται και πλέον -μαζί με τη Μπήτρος Μεταλλευτική- να προσπαθεί να καταστεί ο νέος ισχυρός παίχτης στην αγορά.  

Από την πλευρά της, η μετοχή της Medicon εκτοξεύθηκε κατά 153% εντός του 2021, χάρη κυρίως στην τεράστια αύξηση των εσόδων, τα οποία προήλθαν από την ευρεία διείσδυση των μοριακών τεστ για κορωνοϊό στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, η στροφή προς αγορές του εξωτερικού συνέβαλε στην έτι περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.  

Εntersoft αποτέλεσε ακόμη μία μετοχή του τεχνολογικού τομέα, η οποία κατάφερε να ξεχωρίσει στο τελευταίο 12μηνο, πετυχαίνοντας άλμα κατά 105%. Η μαζική στροφή σε τεχνολογικές επενδύσεις και η ψηφιοποίηση της οικονομίας αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες ανόδου της μετοχής. 

Στον κλάδο των τροφίμων, η Μινέρβα συγκαταλέγεται στους μεγάλους νικητές, καθώς η μετοχή της εταιρείας σημείωσε σωρευτικά κέρδη 102%. Η είσοδος στον τομέα των αρτυμάτων (κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα), μέσω της απόκτησης της Mediterranean Foods, διεύρυνε αισθητά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων και αύξησε την παραγωγή βάση.   

Τέλος, μία δεύτερη εταιρεία του Ομίλου Κόκκαλη φιγουράρει στη λίστα με το top-8 του 2021, με τη μετοχή της Intracom να ενισχύεται κατά 101%, αξιοποιώντας στο έπακρον τις προοπτικές και τη δυναμική των θυγατρικών της. Ώθηση δόθηκε κι από την πώληση της Intrasoft στη δανέζικη NetCompany έναντι 235 εκατ. ευρώ.  

Τα downs της αγοράς

Βέβαια, το 2021 δεν ήταν το ίδιο εξίσου «γενναιόδωρο» με όλες τις εισηγμένες. Η κάθε περίπτωση, άλλωστε, ήταν ξεχωριστή και είχε τις δικιές της αιτίες και ρίζες. Ας δούμε, επομένως, ποιες ήταν οι εταιρείες που υπο-απόδωσαν αισθητά, αποχαιρετώντας το έτος με απώλειες άνω του 20%. 

Η Τράπεζα Πειραιώς συνιστά το πιο τρανταχτό παράδειγμα, καθώς η μετοχή της τράπεζας κατακρημνίστηκε στο -93% μέσα στο 2021, κατρακυλώντας στα επίπεδα του 1,3 ευρώ. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό το αποτέλεσμα συνιστά απόρροια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), η οποία διεκπεραιώθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο. 

Η διοίκηση συγκέντρωσε «φρέσκα» κεφάλαια, ύψους 1,38 δισ. ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για ένα βιώσιμο comeback τόσο σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων προς την οικονομία όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, η μετοχή υπέστη σημαντικό πλήγμα, με μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών πριν την έναρξη της ΑΜΚ. 

Το διάστημα που ακολούθησε την άντληση κεφαλαίων, η μετοχή παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη, μένοντας στα επίπεδα του 1,3 ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει εντός του 2022, καθώς -με δεδομένη τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τη μόχλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη- διαγράφονται οι προοπτικές για επάνοδο προς την κερδοφορία. 

Μια σχετικά αντίστοιχη περίπτωση συνιστά και η Attica Bank, η οποία κατακρημνίστηκε κατά 80% μέσα στο 2021. Η επί μηνών αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της τράπεζας, η τιτλοποίηση – μαμούθ Omega, καθώς και η ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες για την πορεία της μετοχής. Το δε, θρίλερ για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή (Ellinghton) επέτεινε την αβεβαιότητα και μεγέθυνε τις απώλειες. 

Σε εντελώς διαφορετικούς λόγους οφείλεται, αντίθετα, το -40% στη μετοχή της Κέκροψ, η οποία αποχαιρέτισε το 2021 με αρνητικό πρόσημο. Κι αυτό, εν πολλοίς εδράζεται στις δικαστικές περιπέτειες της εισηγμένης, καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για την ιδιοκτησία έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού. Πρόκειται για μία ιστορία αρκετών δεκαετιών, με το ελληνικό δημόσιο να ισχυρίζεται ότι η εταιρεία κατέχει αυθαίρετα την επίμαχη έκταση από το 1980. 

Η μετοχή της Flexopack, από την πλευρά της, απώλεσε μέσα στο προηγούμενο 12μηνο σχεδόν το 30% της αξίας της, μια εξέλιξη που συνδέεται άρρηκτα με τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη. Λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, η εταιρεία έχασε περίπου το 1/4 της κερδοφορία της, ενώ ο τζίρος εμφάνισε σημάδια στασιμότητας. Με τον ορίζοντα δε, στον τομέα των πρώτων υλών και των βασικών αγαθών να παραμένει σκοτεινός, η ανησυχία των επενδυτών για τις επιδόσεις της εισηγμένης δύσκολα θα αμβλυνθούν άμεσα. 

Παρεμφερείς είναι και οι λόγοι της μεγάλης πτώσης στη μετοχή της Δρομέας, η οποία διολίσθησε κατά 26% μέσα στο 2021, δεχόμενη τα απόνερα της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες. Οι πληθωριστικές πιέσεις περιορίζουν αισθητά τα περιθώρια κέρδους, με αποτέλεσμα η εισηγμένη να καλείται να αναπροσαρμόσει τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια. 

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστηριο: Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News