ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να «παίξει» άμυνα στο -12% της Attica

Στο -0,3% και τις 890 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να «παίξει» άμυνα στο -12% της Attica

Μικρές απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές έχουν πάρει προβάδισμα, εν μέσω της ευρύτερης επενδυτικής ένδειας και της αντίστροφής μέτρησης για την έλευση του νέου έτους.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη πτώση κατά 0,36% και διαμορφώνεται στις 890,41 μονάδες, χάνοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (893,61 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 889,90 έως 895,16 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 13 εκατ. ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες.  

Οι μετοχές των τραπεζών αποτελούν τη «μαύρη τρύπα» της συνεδρίασης, καθώς η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει κατά 1,2% και χάνει το τεχνικό σημείο των 2,9 ευρώ. 

Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία μειώνεται κατά 1%, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχωρίζει το -1,1% στη μετοχή του ΟΤΕ και το -1,5% στη μετοχή του ΟΛΠ. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία ενισχύεται κατά 1,45% και βρίσκεται μία ανάσα από τα 7,7 ευρώ. Κατά 0,8% αυξάνεται και η μετοχή της ΔΕΗ. 

Με +10% μάς αφήνει το 2021 

Οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες τις χειμερινές διακοπές τους, με την «κίνηση» στο ταμπλό να είναι ιδιαιτέρως πεσμένη, κάτι που αποτυπώνεται στους πολύ χαμηλούς συναλλαγματικούς όγκους.  

Ενόσω βρισκόμαστε στην προτελευταία συνεδρίαση του 2021, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 10%, έχοντας ως υψηλό έτους τις 931 μονάδες και χαμηλό έτους τις 726 μονάδες.    

Η ετήσια επίδοση της Λεωφόρου Αθηνών θα μπορούσε να είναι έτι καλύτερη, αν δεν παρουσιάζονταν οι δυσχέρειες των τελευταίων εβδομάδων, όπως για παράδειγμα η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων και το υψηλό ενεργειακό κόστος.  

Όλα αυτά  έχουν ναρκοθετήσει την πορεία του Γενικού Δείκτη προς το επόμενο ορόσημο των 950 μονάδων. Γι’ αυτό τον λόγο, πρώτος στόχος αποτελεί η εκ νέου σταθεροποίηση στις 900 μονάδες, ώστε να διαμορφωθεί μια στέρεη βάση για την επόμενη ανοδική κίνηση εντός του 2022.  

Μικρές απώλειες στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, εμφανίζει οριακές μεταβολές, καθώς καταγράφει ανεπαίσθητες απώλειες κατά 0,41% και καθορίζεται στις 574,15 μονάδες.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία συνεχίζει την πτωτική πορεία μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και κατρακυλάει στο -12% και το 0,16 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Πειραιώς, οι οποίες χάνουν τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,33% 1,075 ευρώ  
  • Attica Bank -4,4% 0,178 ευρώ  
  • Eurobank -0,49% 0,8956 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,20% 2,928 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,15% 1,298 ευρώ  

Επικράτηση των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί κατά 1,5% και επιστρέφει στα 17 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΤΕ και ΕΛΠΕ να έπονται στο -1,1%. Οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή μειώνονται, επίσης, κατά 0,6%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 1,4% και τα 7,68 ευρώ, μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου νερού. Κατά 0,8% ενισχύεται και η μετοχή της ΔΕΗ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ διολισθαίνει κατά σχεδόν 3% και οχυρώνεται κάτω του 1 ευρώ, με τις μετοχές των Autohellas, BriQ, Profile και Πλαστικά Θράκης να έπονται πέριξ του -1,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 28 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,9 δισ. ευρώ.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                            

moneyreview.gr     

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News