Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 12:33
ΑΓΟΡΕΣ

Στερλίνα: «Πρωταθλήτρια» επιδόσεων παρά το Brexit

Στερλίνα: «Πρωταθλήτρια» επιδόσεων παρά το Brexit

H αποφασιστικότητα Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δίνει ώθηση στη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να καταγράφει σήμερα τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη διμήνου και να σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των σημαντικότερων ξένων νομισμάτων.

Η στερλίνα έκανε άλμα έως και 1,4%, «σκαρφαλώνοντας» πάνω από το όριο του 1,34 έναντι του δολαρίου, αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφώνησαν να παρατείνουν την προθεσμία στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, καταβάλλοντας προσπάθειες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

«Η στερλίνα ενισχύεται, αφότου Βρετανία και Ε.Ε. μας δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι οι προσθεσμίες της τελευταίας στιγμής δεν σημαίνουν κάτι», εξηγεί στο Bloomberg ο Μάικλ Έβερι, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα συνεχισθούν, μια προοπτική που απογειώνει τη στερλίνα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποβούν άκαρπες, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε μείωση των επιτοκιών σε επίπεδα κάτω του μηδενός, για πρώτη φορά στην ιστορία, εκτιμούν αναλυτές της BofA Global Research.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News