Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 19:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στροφή στην ασφάλεια – Σε χαμηλό 2 εβδομάδων οι αποδόσεις των γερμανικών

Ομόλογα: Στροφή στην ασφάλεια – Σε χαμηλό 2 εβδομάδων οι αποδόσεις των γερμανικών

To ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών κρατικών ομολόγων αναζήτησαν οι επενδυτές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς ο φόβος της μετάλλαξης Όμικρον επέστρεψε δριμύτερα στις αγορές, οδηγώντας σε επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους υποχώρησε στο -0,40%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Δεκεμβρίου με τον στρατηγικό αναλυτή της Commerzbank, Ράινερ Γκούντερμαν, να σημειώνει ότι με την αβεβαιότητα της Όμικρον να παραμένει καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου των εορτών, η αποφυγή του ρίσκου θα είναι μία τάση που δεν θα αποχωρήσει εύκολα.

Η Ολλανδία πήρε σειρά την Κυριακή, προχωρώντας σε lockdown, ενώ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υποφώσκει ο κίνδυνος επιβολής περισσότερων περιοριστικών μέτρων εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές τρέμουν στην ιδέα ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να κάμψουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η περιορισμένη ρευστότητα που θα γίνεται ολοένα και πιο έντονη όσο θα πλησιάζει το τέλος του έτους. Ο μικρός όγκος συναλλαγών ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις διακυμάνσεις την ιταλικής αγοράς κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να παρουσιάζουν έντονες αυξομειώσεις, με αυτή του 10ετούς να κινείται κοντά στο 0,93% με οριακή άνοδο 1,5 μονάδων βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις «τσίμπησαν» ανοδικά, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 116 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 1,21%, με το spread στις 162 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 0,45%.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο πληθωρισμός παραμένει ο «άγνωστος Χ» που θα καθορίσει και την περαιτέρω νομισματική πολιτική και αυτό ασκεί πιέσεις στις αγορές αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες από την εξέλιξη της πανδημίας. Πηγές έκαναν γνωστό, σύμφωνα με το Reuters, ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής ζήτησαν μεγαλύτερη ενημέρωση για τους πληθωριστικούς κινδύνους αλλά ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν “τους έβαλε πάγο” σε μία ασυνήθιστα υψηλών τόνων συζήτηση. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News