Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 21:45
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Σε υψηλό τριών εβδομάδων – Άλμα άνω του 8% για το παλλάδιο

Χρυσός: Σε υψηλό τριών εβδομάδων – Άλμα άνω του 8% για το παλλάδιο

Aνοδο μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε σήμερα η τιμή του χρυσού, από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ αποφάσισε να επιταχύνει το tapering, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνου διαμορφώθηκε στα 1.798,20 δολάρια, ξεπερνώντας μάλιστα προς στιγμή και το φράγμα των 1.800 δολαρίων, καθώς ο δείκτης δολαρίου διεύρυνε τις ζημίες του κινούμενος κοντά σε χαμηλό εβδομάδας, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο φθηνότερο για όσους διακρατούν άλλα νομίσματα. 

«Η αγορά του χρυσού απορρόφησε πολύ γρήγορα τον αντίκτυπο από την επιτάχυνση του tapering. Η αγορά εστίαζε μέχρι τώρα στους κινδύνους της μείωσης των αγορών ομολόγων και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, όμως οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον και ο αντίκτυπος που θα έχει στις οικονομικές δραστηριότητες και στις μετακινήσεις αρχίζουν και προσελκύουν τώρα μεγαλύτερη προσοχή και αυτό μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού», αναφέρει ο αναλυτής Σούκι Κούπερ της Standard Chartered. 

Αναλυτές σημειώνουν ότι ο χρυσός ενισχύθηκε παρά την προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ, επειδή οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά. Επιπλέον, και άλλες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να κάνουν πιο επιθετική στροφή με την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει την πρώτης επιτοκιακή αύξηση στη σημερινή συνεδρίαση. 

Εκτός από το ασθενέστερο δολάριο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προσφέρουν στήριγμα στον χρυσό, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ζήτηση για χρυσό, αναφέρει ο αναλυτής της StoneX, Ρόνα Ο΄Κόνελ. 

Σε ανοδική κούρσα και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα. Ο άργυρος ενισχύθηκε 1,5% στα 22,39 δολάρια, ενώ η πλατίνα διαμορφώθηκε στα 935,42 δολάρια με άνοδο 1,8%.

Αυτό ωστόσο που απογειώθηκε ήταν το παλλάδιο που έκανε άλμα άνω του 8% στα 1.728 δολάρια, με την άνοδο μάλιστα ενδοσυνεδριακά να φθάνει έως το 11%, ανακάμπτοντας εντυπωσιακά μετά την πτώση των 300 δολαρίων που υπέστη στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. Η Metal Focus βλέπει το παλλάδιο να εκτοξεύεται στα 2,170 δολάρια το 2022, προβλέποντας έλλειμμα στην αγορά, καθώς η παραγωγή αυτοκινήτων ανακάμπτει. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News