Business & Finance Τετάρτη 8/12/2021, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 0,6% με «βαρίδι» τον κλάδο λιανικής

Ευρωπαϊκές μετοχές:  Με πτώση 0,6% με «βαρίδι» τον κλάδο λιανικής

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, αφού όμως πρώτα παρουσίασαν τα υψηλότερα διήμερα κέρδη σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, απο τη στιγμή που οι μετοχές της τεχνολογίας και των ειδών πολυτελείας έχασαν τα αρχικά κέρδη τους, παρά τα θετικά νέα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης της Covid-19. 

Αφού ενισχύθηκε 3,8% στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτωση 0,6%, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Οι ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα των υφισταμένων εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον και το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, με πτώση 1,9%.

Ωστόσο, ο δείκτης STOXX 600 πήρε μία ανάσα όταν οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν ότι η τρίτη ενισχυτική δόση είναι ικανή να εξουδετερώσει τη μετάλλαξη, με βάση εργαστηριακές δοκιμές. Η είδηση αυτή ώθησε σε άνοδο τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας, με τη μετοχή της εταιρείας online παιχνιδιών Evolution να ενισχύεται 4% και την εταιρεία ταξιδίων TUI 2%, παρότι ανακοίνωσε ετήσιες λειτουργικές ζημίες άνω των 2 δισ.ευρώ. 

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων JPMorgan προέβλεψε ότι το 2022 θα σημάνει το τέλος της πανδημίας και θα φέρει πλήρη οικονομική ανάκαμψη σε ολόκληρο τον κόσμο. «Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις σε σχέση με τις αμερικανικές», αναφέρει η State Street Global Advisors. 

Σε άνοδο και ο κλάδος υγείας, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θεωρούνται πιο ανθεκτικοί σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, οι εταιρείες στον χώρο ημιαγωγών ASML και Infineon, καθώς και οι μετοχές του κλάδου ειδών πολυτελείας, όπως LVMH, Hermes και Kering, μητρικού ομίλου της Gucci, υποχώρησαν από 1,4% έως 4,6%, ασκώντας πιέσεις στο δείκτη STOXX 600.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Nestle, με άνοδο 1,6% αγγίζοντας ιστορικό υψηλό μετά την είδηση ότι η εταιρεία περιόρισε το μερίδιό της στη γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’Oreal. Αντίθετα, η VW υποχώρησε 0,3%, από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η περιορισμένη προσφορά σε τσιπ θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.  

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,8%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,72% και ο FTSE 100 κατέγραψε οριακές απώλειες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 1,42% και ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,95%.

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News