ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μικρό βήμα προς τις 900 μονάδες – Απέκρουσε τις εισαγόμενες πιέσεις  

Στο +0,1% και τις 892,92 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Μικρό βήμα προς τις 900 μονάδες – Απέκρουσε τις εισαγόμενες πιέσεις  

Ένα ακόμη -μικρό- βήμα προς τον στόχο των 900 μονάδων έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αντιστέκονται στο πτωτικό κλίμα των ξένων αγορών και να διατηρούν -έστω και δύσκολα- το θετικό πρόσημο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,12% και ενισχύθηκε στις 892,92 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (891,84 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε έξι μονάδες (από 890,81 έως 896,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, η Λεωφόρος Αθηνών βρήκε τα στηρίγματα και απέφυγε την πτώση. Μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε κατά 1,8% και έκλεισε στα 2,85 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, άνοδο πέριξ του 1,5% εμφάνισαν οι μετοχές των ΟΤΕ, Lamda Development, Τιτάνα, Viohalco και Aegean. Aντίθετα, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Jumbo υποχώτησαν κατά 1,5%, ενώ στο -1,3% καθορίστηκε η πτώση για τη μετοχή της Tέρνα Ενεργειακή.

Μικτές τάσεις  στην αγορά

Είναι σαφές ότι τα αισιόδοξα μηνύματα για την Όμικρον έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως φάνηκε και χθες, όταν η Λεωφόρος Αθηνών διέσπασε με ευκολία τις αντιστάσεις των 900 μονάδων.   

Λαμβάνοντας υπόψη και τα θετικά εταιρικά μεγέθη, αλλά και τα άκρως ικανοποιητικά στοιχεία για το ΑΕΠ (9,3% στο 9μηνο), ο Γενικός Δείκτης έχει την ικανότητα να επανέλθει άμεσα στα προ-Όμικρον επίπεδα, δηλαδή στις 900 – 920 μονάδες.   

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης στασιμότητας, ιδίως εφόσον δεν υπάρξουν αισιόδοξες εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 16 Δεκεμβρίου.   

Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, καθώς χάνει 0,2% και καθορίζεται στις 479 μονάδες. Μικρή άνοδο 50 μονάδων εμφανίζει αντίθετα ο Dow Jones στη Wall Street.   

«Ακούνητος» ο τραπεζικός δείκτης   

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από τον Γενικό Δείκτη, έμεινε σχεδόν αμετάβλητος σήμερα, καθώς τερμάτισε στο +0,03% και τις 577,72 μονάδες, διατηρώντας την απόσταση από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Attica Bank, η οποία εκτινάχθηκε κατά 15% και το 0,36 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην έντονη μεταβλητότητα εν μέσω της διαδικασίας της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).   

Από εκεί και πέρα, άκρως ικανοποιητική ήταν η εικόνα και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε κατά 1,8% και τα 2,85 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, ωστόσο, έχασε 0,9% και επανήλθε στο 0,92 ευρώ. 

Η μετοχή της Πειραιώς, ταυτόχρονα, κατέγραψε ήπια πτώση κατά 0,7% και έκλεισε στο 1,32 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε οριακές απώλειες κατά 0,1% και μειώθηκε στο 1,06 ευρώ. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank -0,14% 1,06 ευρώ   
  • Attica Bank 14,96% 0,365 ευρώ   
  • Eurobank -0,88% 0,92 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 1,79% 2,85 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,75% 1,328 ευρώ   

Πύρρειος νίκη των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι διακυμάνσεις αποδείχθηκαν αρκετά υποτονικές και κινήθηκαν εντός ενός στενού εύρους, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στον μικρό όγκο συναλλαγών. 

Ενδεικτικά, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,3% και έφθασε μία ανάσα από τα 15,8 ευρώ, με τη μετοχή της Σαράντης να αυξάνεται δυναμικά κατά 2,3% και τα 8,7 ευρώ. Άνοδο κατά 1,3% – 1,4% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των Lamda, Titan, Viohalco και Aegean. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ δέχθηκε ελεγχόμενες πιέσεις, διολισθαίνοντας στο -1,5% και τα 7,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo απώλεσε 1,5% και υποχώρησε στα επίπεδα των 12,7 ευρώ. Κατά 1,3% μειώθηκε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Autohellas αντέδρασε στο +2,6%, ενώ από την άλλη πλευρά, απώλειες άνω του 1,5% παρουσίασαν οι μετοχές των Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης. 

Συνολικά, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 52 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,9 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:   

BofA: Επιφυλακτική για τις αναδυόμενες το 2022 – Η θέση του ΧΑ

Attica Bank: Το ΤΧΣ μειώνει το ποσοστό του υπέρ της Ellington 

Ελλάκτωρ: Παρέμβαση εισαγγελέα για «εκφοβισμό» της Επ. Κεφαλαιαγοράς ζητά η Greenhill 

Ξεκινάει η δημόσια προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News