Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 13:52
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις ξεπέρασε και το αργό τα 71 δολάρια το βαρέλι 

Πετρέλαιο: Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις ξεπέρασε και το αργό τα 71 δολάρια το βαρέλι 

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τον ανοδικό τους κύκλο οι τιμές του πετρελαίου, διατηρώντας το θετικό μομέντουμ από τη χθεσινή συνεδρίαση όταν και κατέγραψαν κέρδη που πλησίασαν το +5%.

Περί τις 13:40 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 2,46% ήτοι 1,80 δολάρια το βαρέλι, στα 74,88 δολάρια, ενώ αυτή του αργού έχει υπερβεί το +3% ή 2,13 δολάρια, στα 71,62 δολάρια το βαρέλι. 

Στην αγορά πετρελαίου όπως και στις υπόλοιπες αγορές επικρατεί ένα κύμα ευφορίας, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον από την επιστημονική κοινότητα κάνουν λόγο για μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη μεν, με πιο ήπια συμπτώματα όμως. 

Οι τιμές του πετρελαίου σχεδόν στο σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας δέχθηκαν έντονες πιέσεις, από τις ανησυχίες ότι τα εμβόλια ενδεχομένως να μην ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδότησαν ένα κύμα τρόμου ότι οι κυβερνήσεις θα επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα, προκαλώντας νέο πλήγμα τόσο στην παγκόσμια ανάπτυξη όσο και στη ζήτηση για το πετρέλαιο. 

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου γι θέματα υγείας Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της νέας μετάδοσης ενδεχομέωνς να μην είναι τόσο σοβαρός, δηλώσεις που έδωσαν το έναυσμα για τη γρήγορη επιστροφή των κεφαλαίων στην αγορά πετρελαίου, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής για τις αγορές στην OANDA, Τζέφρι Χέιλι. 

Ένδειξη του θετικού κλίματος που επικρατεί, αποτελεί η ανακοίνωση της περασμένης Κυριακής της Σαουδικής Αραβίας, ότι αυξάνει τις τιμές των εξαγωγών του ορυκτού καυσίμου προς ΗΠΑ και Ασία. 

Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ+ παρέμεινε πιστός στις εξαγγελίες του και από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια. 

Καταλυτικός παράγοντας για το ορυκτό καύσιμο είναι και η πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του δεύτερου, οι οποίες επί του παρόντος έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. 

Σε περίπτωση που υπάρξει συναινετική κατάληξη, τότε οι αμερικανικές κυρώσεις στις ιρανικό πετρέλαιο θα αρθούν, κάτι που σημαίνει ότι θα εισέλθουν στην αγορά περισσότερες προμήθειες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Ράλι και επιστροφή του μπρεντ άνω των 71 δολαρίων

ΟΠΕΚ+: Εμμένει στο σχέδιο αύξησης της παραγωγής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News