ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αμετακίνητος ο Γενικός Δείκτης – Στα «τάρταρα» ο τζίρος

Στο -0,1% και τις 878 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αμετακίνητος ο Γενικός Δείκτης – Στα «τάρταρα» ο τζίρος

Σε στενό εύρος trading εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, παρά τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, και να «απέχουν» από τη συναλλαγματική δραστηριότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,10% και υποχώρησε στις 878,34 μονάδες, χάνοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (879,23 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (από 874,46 έως 883,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να φθάνει μετά βίας στα 48 εκατομμύρια ευρώ, δείγμα της ένδειας ενδιαφέροντος.   

Η εμφανής απουσία των επενδυτών ήρθε να επιτείνει την εικόνα στασιμότητας και μεταβλητότητας των τελευταίων ημερών, η οποία δεν αποκλείεται να διατηρηθεί για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες.  

Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, αν δεν υπήρχε το +2,4% στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία επανήλθε άνω των 28 ευρώ. Σημαντική άνοδο κατά 2% παρουσίασε και η μετοχή της Jumbo, ενώ η μετοχή της Aegean έκλεισε στο +1,7%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Alpha Bank διολίσθησε άνω του 2%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ διολίσθησε κατά 2,8% και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κατά 2%. Πέριξ του 1,5% έκλεισαν και οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ και Εθνικής Τράπεζας.

Στο μικροσκόπιο ΑΕΠ + Όμικρον  

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των νεότερων δεδομένων για τη μετάλλαξη Όμικρον και τις υγειονομικές εξελίξεις, ενώ επιλέγουν να αποτιμήσουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου.   

Η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 13,4% σε ετήσιο επίπεδο και στο +2,7% σε τριμηνιαίο επίπεδο, με αποτέλεσμα στο 9μηνο του 2021 η μεταβολή του ΑΕΠ να καθορίζεται στο +9,3%, καθώς στο β’ τρίμηνο η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε στο 16,6% από 16,2% αρχικώς.   

Από την άλλη πλευρά, η προσοχή των αγορών στρέφεται και στην εξέλιξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες να συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι η νέα παραλλαγή αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.   

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύουν οι περισσότεροι ειδικοί, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ναι μεν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την έξοδο από τη νέα αναταραχή.   

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να «υποδέχονται» τα εταιρικά αποτελέσματα του 9μηνου, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιεύσουν τα μεγέθη και οι τελευταίες εισηγμένες, από τις οποίες ξεχωρίζουν η Lamda Development και η ΑΔΜΗΕ.   

Απώλειες 1% στις τράπεζες   

Το κλίμα στασιμότητας, όπως ήταν εύλογο, επηρέασε και τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος, καθώς υποχώρησε σημαντικά κατά 1,16% και τερμάτισε στις 563,81 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Attica Bank, η οποία βούλιαξε στο 30% και κατακρημνίστηκε στο 0,31 ευρώ, εν μέσω των αναταράξεων της ΑΜΚ. Από εκεί πέρα, η μετοχή της Alpha Bank μειώθηκε κατά 2,1% και το 1,03 ευρώ.   

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank παρουσίασαν μικρές μεταβολές, κλείνοντας στο +0,5% και στο -0,2% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχασε 1,3% και βρέθηκε στα 2,72 ευρώ. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank -2,08% 1,0375 ευρώ   
  • Attica Bank –30% 0,315 ευρώ   
  • Eurobank -0,22% 0,908 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -1,34% 2,726 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,54% 1,30 ευρώ 

Πύρρειος νίκη των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola αυξήθηκε δυναμικά κατά 2,4% και διαμορφώθηκε στα 28,3 ευρώ, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα για τον Γ.Δ. Κατά 2% ενισχύθηκε και η μετοχή της Jumbo, ενώ οι μετοχές των Lamda Development και Αegean ακολούθησαν στο 1,3% και στο 1,7%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 2,8% και το 1,35 ευρώ, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να εμφανίζει απώλειες κατά 2%. Άνω του 1,5% καθορίστηκε η πτώση για τις μετοχές των Viohalco – ΔΕΗ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat εκτινάχθηκε στο +8,1% και τα 2,13 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΑΒΑΞ ακολούθησε στο +1,3%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Fourlis απώλεσε 2,1%.  

Συνολικά, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 74 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                                   

moneyreview.gr                    

Διαβάστε επίσης:   

Χρηματιστήριο: Τα 3 σενάρια για το τέλος του 2021  

Alpha Bank: Έναντι 55 εκατ. ευρώ η πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News