Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια στο κλείσιμο της εβδομάδας 

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια στο κλείσιμο της εβδομάδας 

Πτωτικό φινάλε εβδομάδας επιφύλασσαν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, σε μία εβδομάδα κατά την οποία οι επενδυτές επέδειξαν μια συγκράτηση. 

Για τη Ευρώπη η εβδομάδα αυτή κλείνει με αρνητικό πρόσημο για τις μετοχές, βάζοντας τέλος σε ένα σερί πέντε εβδομάδων τις οποίες ολοκλήρωσαν σε θετικό έδαφος. 

Οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισκίασε τα χρηματιστήρια και όχι μόνο, στο σύνολο της διάρκειας της εβδομάδας. Οι δύο πλευρές έχουν ορίσει έως αυτό το Σαββατοκύριακο το χρονικό όριο για να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες. 

Με τα τωρινά δεδομένα, δεν διαφαίνεται να υπάρξει σύγκλιση στις διαφωνίες που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα αλιείας, τους κανόνες δίκαιου ανταγωνισμού και τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών. Στην περίπτωση ενός «no deal», τότε το εμπόριο συνολικής αξίας 1 τρισ. δολαρίων, θα υποστεί τελωνειακούς ελέγχους αλλά κυρίως τελωνειακούς δασμούς. 

Το κλίμα ανασφάλειας κορυφώθηκε σήμερα, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα για την τρέχουσα εβδομάδα. 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 απώλεσε 0,77%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο οποίος έκλεισε με πτώση 2,49%, στη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του τις τελευταίες 10 εβδομάδες, ενώ αισθητές απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι της υγείας, των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών τράβηξαν προς τα πίσω κατά 1,36% το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και να είναι από τα κυριότερα ευρωπαϊκά αυτό που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα σήμερα. Πλησίον του -1% έκλεισε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με Λονδίνο και Παρίσι να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση πέριξ του -0,80%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικράτησε το ίδιο κλίμα, για διαφορετικούς λόγους όμως. Στις ΗΠΑ όσο Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί δεν καταλήγουν σε μία κοινή συνισταμένη για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, τόσο θα ενισχύεται η αβεβαιότητα αναφορικά με την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομία του κόσμου. 

Αυτή την εβδομάδα η απογοήτευση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, από τα στοιχεία για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες εκτινάχθηκαν στις 853.000 από 716.000 μία εβδομάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 725.000.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να μαίνεται στις ΗΠΑ, τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν φθάσει στα όριά τους και περί των 12 Αμερικανών να παραμένουν εκτός αγορά εργασίας, η έλευση του εμβολίου δεν θα επαρκεί για να πατήσει ξανά σταθερά η αμερικανική οικονομία. 

Για τον Dow Jones η σημερινή είναι η 3η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, αν και οι απώλειές του είναι λιγότερες του 0,1%, με τους S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν περί του 0,50% και 0,60% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News