Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε ευθυγράμμιση με τη γενικευμένη πτωτική τάση

Wall Street: Σε ευθυγράμμιση με τη γενικευμένη πτωτική τάση

Τη γενικευμένη πτωτική τάση που επικρατεί στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο ακολουθεί και η Wall Street, στην έναρξη της σημερινής συνεδριάσης, καθώς τις αγορές τις έχει κυριεύσει ξανά ο φόβος για την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο Dow Jones πλησιάζει το -1%, ο S&P 500 αποδυναμώνεται κατά 0,75%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει οριακά κέρδη της τάξεως του 0,04%.

Η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον της Covid-19 φέρνει την ανθρωπότητα απέναντι στο ενδεχόμενο να τεθούν νέοι περιορισμοί και νέα lockdowns κι ενώ ακόμη καλά καλά οι χώρες δεν έχουν καταφέρει να επανέλθουν πλήρως στις προ κορωνοϊού συνθήκες.

Οι άνθρωποι είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν στο ενδεχόμενο να εγκλειστούν στα σπίτια τους γι άλλον ένα χειμώνα, ενώ το πώς θα αντέξουν οι οικονομίες σε μια τέτοια περίπτωση είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί δύσκολη λύση.

Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες απαγορεύσεις, οι εταιρείες που εκμεταλλεύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα lockdowns ήταν εκείνες του τεχνολογικού κλάδου και η συνθήκη αυτή είναι και ο λόγος για τον οποίο ο τεχνολογικός Nasdaq παρουσιάζει μικρά μεν κέρδη δε.

Σήμερα, ακόμη χειρότερα για την ψυχολογία των επενδυτών ήταν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Στεφάν Μπανσέλ.

Σύμφωνα με τον Στεφάν Μπανσέλ, τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να φτιάξουν νέα εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα.

Ο Μπανσέλ ξεκαθάρισε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τη Δέλτα. «Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική μείωση. Απλά δεν ξέρω πόσο πολύ, γιατί χρειάζεται να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ‘αυτό δεν θα είναι καλό’», είπε.

Οι δηλώσεις του Μπανσέλ τρόμαξαν τις αγορές, με τις μετοχές στην Ασία να αντιδρούν με απώλειες, συμπαρασύροντας και αυτές σε Ευρώπη και Wall Street, όπως και το πετρέλαιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

O CEO της Moderna τρομάζει τις αγορές: Τα εμβόλια θα δυσκολευτούν με την Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News