Business & Finance Τετάρτη 24/11/2021, 20:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε άνοδο χάρη στις τηλεπικοινωνίες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε άνοδο χάρη στις τηλεπικοινωνίες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έβαλαν τέλος στο καθοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ημερών στη σημερινή συνεδρίαση, με τη μετοχή της Telecom Italia να καθοδηγεί τα κέρδη. Ωστόσο, οι ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και η προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων συγκράτησε την άνοδο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,1%, αφού την Τρίτη είχε την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια δύο μηνών εν μέσω της αναζωπύρωσης του κύματος κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη και του φόβου αύξησης των επιτοκίων. 

Η μετοχή της Telecom Italia ενισχύθηκε 15,6%, προσφέροντας στήριγμα στον ευρωπαϊκό κλάδο τηλεπικοινωνιών ο οποίος ενισχύθηκε 1,2%, μετά την είδηση ότι η KKR σκοπεύει να αυξήσει την προσφορά της για την εταιρεία, από τη στιγμή που ο κορυφαίος μετόχος Vivendi χαρακτήρισε την προσφορά υπερβολικά χαμηλή. 

Παρά τη σημερινή άνοδο όμως, οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς απώλειες στην εβδομάδα, καθώς η επιστροφή των περιορισμών κατά του κορωνοϊού και οι ανησυχίες για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό πυροδοτούν ανησυχίες για ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης. 

Οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων σημείωσαν πτώση 1%, συνεχίζοντας τις απώλειές τους για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση. 

«Αυτό που περιμένουν να διαπιστώσουν οι συναλλασσόμενοι είναι εάν τα μέτρα κατά της Covid-19 θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου αλλά και το επόμενο έτος. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και οι κυβερνήσεις αναγκαστούν να προβούν σε μέτρα, τότε θα επηρεαστεί το προφίλ της οικονομικής ανάπτυξης», ανακοίνωσε ο Νικ Νέλσον, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές της UBS. 

Ηδη, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού σκιάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης στη Γερμανία, με το δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo να δείχνει επιδείνωση το Νοέμβριο για πέμπτο διαδοχικό μήνα, με αποτέλεσμα ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη να καταγράψει απώλειες 0,4%. 

Την ίδια στιγμή, οι υψηλότερες τιμές του χαλκού εν μέσω ανησυχιών για αύξηση της κινεζικής ζήτησης ώθησε τον κλάδο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε άνοδο 0,2%, ενώ οι μετοχές ενέργειας ενισχύθηκαν 0,4%, μετά την άνοδο των τιμών πετρελαίου. 

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,27%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε με απώλειες 0,03%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έχασε 0,26% και ο ιταλικός FTSE MIB 0,63%.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News