ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην πτώση

Στο -0,1% και τις 894 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην πτώση

Κατεύθυνση αναζητάει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίζει οριακές μεταβολές και χαμηλό τζίρο, ενόσω οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, αποτιμώντας παράλληλα τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ανεπαίσθητες απώλειες κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 894,00 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (894,94 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 892,15 έως 897,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ στα πρώτα 40 λεπτά. 

Μετά την χθεσινή υπαναχώρηση, η οποία έφερε την αγορά σε επίπεδα κάτω των 900 μονάδων, η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να σταθεροποιείται λίγο άνω των στηριγμάτων των 890 μονάδων, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 35 ημερών. 

Η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και ο φόβος περί επαναφοράς των lockdowns φαίνεται ότι επιδρούν καταλυτικά στο επενδυτικό κλίμα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.   

«Eπανήλθε ο σκεπτικισμός τόσο για την επάνοδο στην κανονικότητα όσο και για τις επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο στο βαθμό που τα περιοριστικά μέτρα αποθαρρύνουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα εκείνης των εορταστικών ημερών» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.   

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι επενδυτές να αποτιμούν τον κίνδυνο μιας δυσάρεστης τροπής της πανδημίας, ένα ενδεχόμενο που περιλαμβάνει την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και το «φρενάρισμα» του ρυθμού ανάκαμψης.   

Συνεχίζονται οι απώλειες στις τράπεζες 

Μετά το χθεσινό μίνι sell off, ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πτωτική πορεία, καθώς υποχωρεί κατά 0,74% και καθορίζεται στις 583,43 μονάδες, απομακρυνόμενος περαιτέρω από τις 600 μονάδες. 

Η μετοχή της Eurobank δέχεται τις εντονότερες πιέσεις, καθώς διαπραγματεύεται στο -1,7% και το 0,92 ευρώ, ενώ στο -26% κατακρημνίζεται η μετοχή της Attica Bank, δίνοντας παράταση στις ακραίες μεταβολές (εν μέσω της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ). 

Από την άλλη πλευρά, μετά το -3,8% της Τρίτης, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 1,1% και τα 2,7 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο +0,7%. Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο 1,09 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,09% 1,091 ευρώ 
  • Attica Bank -26,16% 0,92 ευρώ 
  • Eurobank -1,72% 0,9238 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,12% 2,70 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,72% 1,39 ευρώ 

Μοιρασμένο το ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, αποφεύγοντας τις ακραίες διακυμάνσεις αλλά και την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου. 

Ως εκ τούτου, η μετοχή της Σαράντης ενισχύεται κατά 1% και τα 8,5 ευρώ, ενώ πέριξ του 0,8% καθορίζεται η άνοδος για τις μετοχές των Motor Oil, Jumbo, Τιτάνα, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. 

Αντίθετα, υπό ελεγχόμενη πίεση τελούν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ, οι οποίες υποχωρούν συγκρατημένα κατά 0,8%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.10), 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 18 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 66,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς             

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News