Business & Finance Τρίτη 23/11/2021, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων – Κατρακύλα για πλατίνα και παλλάδιο

Χρυσός: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων – Κατρακύλα για πλατίνα και παλλάδιο

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων διολίσθησε η τιμή του χρυσού, καταγράφοντας απώλειες κοντά στο 1%, καθώς η ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ για τέσσερα ακόμη έτη στο τιμόνι της Fed αναζωπύρωσε τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει πιο γρήγορα τα επιτόκια, ενισχύοντας με τη σειρά τους το δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε 0,9% στα 1.788,51 δολάρια η ουγκιά, ενώ τα προθεσμιακά του χρυσού στις ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες 1,3% στα 1.783 δολάρια. 

Μαζί με τον χρυσό παρασύρθηκαν και τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα: ο άργυρος απώλεσε 2,8% της αξίας του με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 23,49 δολάρια, η πλατίνα κατρακύλησε 4,7% στα 964,42 δολάρια και το παλλάδιο έκανε βουτιά 4,5% στα 1.865 δολάρια. 

Η ισχυροποίηση του δολαρίου, το οποίο και σήμερα κινήθηκε κοντά σε υψηλό 16 μηνών έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων, καθιστά τον χρυσό πιο ακριβό για τους ξένους επενδυτές.

«Ο χρυσός βρέθηκε στη δίνη απότομων ρευστοποιήσεων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών με τους επενδυτές να αντιδρούν με πανικό, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων», σημειώνει ο Φίλιπ Στρέιμπλε, στρατηγικός αναλυτής της Blue Line Futures στο Σικάγο.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο Πάουελ θα επιταχύνει το tapering προκειμένου να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις ανοδικές πιέσεις των τιμών καταναλωτή. 

Να σημειωθεί ότι η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει περίπου 100 δολάρια από το υψηλό πενταμήνου των 1.876,90 δολαρίων η ουγκιά την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο Ρος Νόρμαν, ανεξάρτητος αναλυτές, αναφέρει ότι «είναι υπερβολικά νωρίς για να φύγουμε από τον χρυσό». «Ο πληθωρισθμός έχει ακόμη δρόμο να διανύσει και αρχίζουν ξανά οι περιορισμοί στην Ευρώπη. Ο χρυσός δεν έχει εξαντλήσει τη δυναμική ανόδου», προσθέτει ο ίδιος αναλυτής. Ο χρυσός θεωρείται σημαντικό αντιστάθμισμα κατά του πληθωρισμού, όμως οι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις έχουν υπονομεύσει αυτό το καθεστώς του. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News