ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 35 ημερών – Μίνι sell off για τις τράπεζες

Στο -1,8% και τις 894 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 35 ημερών – Μίνι sell off για τις τράπεζες

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου διολίσθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις 900 μονάδες, εν μέσω των αυξημένων ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και blue chips, ως απόρροια της επιδείνωσης των προοπτικών της πανδημικής κρίσης.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 1,81% και υποχώρησε στις 894,94 μονάδες (κοντά στο χαμηλό ημέρας), χάνοντας 16,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (911,43 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (από 894,26 έως 905,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 78 εκατομμύρια ευρώ.   

Το κύμα των πιέσεων επεκτάθηκε και κυριάρχησε σε όλο το μήκος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε θέση αρνητικού πρωταγωνιστή. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, κατρακύλησε κοντά στο 4%, ενώ οι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank ακολούθησαν στο -2,5%.  

Όπως είναι εύλογο, οι ρευστοποιήσεις επηρέασαν και τα μη τραπεζικά blue chips, με τις μετοχές των Viohalco και Jumbo να χάνουν άνω του 3%, μετά τη νέα εκτίναξη των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη. Άνω του 2% καθορίστηκε η πτώση και για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟP, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόλις τρεις «γλίτωσαν» από το πτωτικό σπιράλ. Ο λόγος για τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1%, για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργεακή, η οποία αυξήθηκε κατά 0,3%, καθώς και για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία έκλεισε στο +0,5%. 

Ανησυχία για lockdown  

Η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και ο φόβος περί επαναφοράς των lockdowns φαίνεται ότι επέδρασαν καταλυτικά στο επενδυτικό κλίμα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% και διορθώνει στις 483 μονάδες, με την πτώση στη Φρανκφούρτη (DAX) να καθορίζεται στο -0,4%, στο Παρίσι (CAC 40) στο -0,3% και στο Μιλάνο (FTSE MIB) στο -0,6%.   

Όπως είναι λογικό, οι ρευστοποιήσεις «ακούμπησαν» και τη ρηχή αγορά της Αθήνας, με αποτέλεσμα από το φλερτ με τις 930 μονάδες να βρεθούμε σήμερα κάτω από τα στηρίγματα των 900 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 19 Οκτωβρίου.  

Παρότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως «ξορκίσει» τα σενάρια περί ενός γενικευμένου lockdown, οι επενδυτές δεν μπορούν να παραβλέψουν τόσο την εμπειρία του παρελθόντος, όσο κυρίως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ (105 θάνατοι τη Δευτέρα).   

Έτσι, μοιραία, έσπευσαν να αποτιμήσουν τον κίνδυνο για μια δυσάρεστη τροπή της πανδημίας, ένα ενδεχόμενο που περιλαμβάνει την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και το «φρενάρισμα» του ρυθμού ανάκαμψης.    

Βουτιά άνω του 3% στις τράπεζες   

Οι ισχυρότερες πιέσεις, όπως προαναφέρθηκε, ασκήθηκαν στον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,27% και περιορίστηκε στις 587,77 μονάδες, χάνοντας τα στηρίγματα των 600 μονάδων.   

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, κατρακύλησε κατά 3,8% και τα 2,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank τερμάτισε στο -2,7% και το 1,09 ευρώ. Από εκεί και πέρα, κατά 2,5% μειώθηκε και η μετοχή της Πειραιώς.    

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο -2,1% και το 0,94 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank κατακρημνίστηκε κατά 30% και το 1,24 ευρώ, συνεχίζοντας τις ακραίες διακυμάνσεις εν μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 240 εκατ. ευρώ.    

  •     Alpha Bank -2,68% 1,09 ευρώ    
  •     Attica Bank -30% 1,246 ευρώ    
  •     Eurobank -2,08% 0,94 ευρώ    
  •     Εθνική Τράπεζα -3,78% 2,67 ευρώ    
  •     Πειραιώς -2,47% 1,38 ευρώ   

Κόκκινο το ταμπλό    

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια τον πλήρη έλεγχο του ταμπλό, με τις ρευστοποιήσεις να είναι εντονότερες στη μετοχή της Viohalco (3,9%) και στη μετοχή της Jumbo (3%).    

Στο ίδιο μήκος κύματος, απώλειες της τάξης άνω του 2% εμφάνισαν οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟP, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Πέριξ του 1,5% καθορίστηκε, επίσης, η πτώση για τις μετοχές των Mytilineos, EXAE, ΓΕΚ Τέρνα, Tιτάνα και Coca – Cola.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι εντονότερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές των Intrakat (3,2%), Ικτίνος (3,3%), Quest (2,9%), Intracom (3,5%) και Κρι – Κρι (2,6%).  

Συνολικά, 22 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 90 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 66,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς             

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News