ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Καταφύγιο στις 910 μονάδες, με Πειραιώς και Jumbo στο -3%

Στο -0,4% και τις 911 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Καταφύγιο στις 910 μονάδες, με Πειραιώς και Jumbo στο -3%

Στα στηρίγματα των 910 μονάδων βρήκε καταφύγιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να θωρακίσουν περαιτέρω τις θέσεις του, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε κυρίως στις μετοχές των Πειραιώς και Jumbo.   

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ελεγχόμενες απώλειες κατά 0,39% και υποχώρησε στις 911,43 μονάδες, χάνοντας 3,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (915,02 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (από 909,07 έως 923,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 50 εκατ. ευρώ, δείγμα της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος.    

Αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν η μετοχή της Jumbo, η οποία τερμάτισε κάτω από τα 13 ευρώ, διολισθαίνοντας κατά τουλάχιστον 3%, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. 

Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έχασε το 3% της αξίας της και επέστρεψε στο 1,41 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν, επιπλέον, οι μετοχές των Alpha, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. 

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησε να παράσχει η μετοχή της Viohalco, η οποία αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 1% και διαμορφώθηκε στα 4,75 ευρώ, χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις των θυγατρικών εταιρειών, και ιδίως της Cenergy.  

Παραμένει το καθεστώς συσσώρευσης  

Η ελληνική αγορά είναι σαφές ότι παρουσιάζει μια εικόνα έντονης μεταβλητότητας, αδυνατώντας να ξεφύγει από τη συσσώρευση και να αφήσει οριστικά πίσω τις 920 μονάδες, κινούμενη πειστικά  προς τις 950 μονάδες.  

Η απόφαση, μάλιστα, του οίκου Moody’s να μην εκδώσει report για την ελληνική οικονομία, αφήνοντας τη χώρα μας τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει αυτή τη στασιμότητα.   

Την ίδια ώρα, στις ανησυχίες των επενδυτών έρχεται να προστεθεί και η υγειονομική κρίση, με τον αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων να ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση περί lockdown, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.   

Σήμερα, παράλληλα, ξεκίνησε ακόμη μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) εισηγμένης, αυτή της Attica Bank, στην οποία το δημόσιο θα συμμετάσχει με 163 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του στόχου των 240 εκατ. ευρώ.   

Υπό πίεση Πειραιώς, ΕΤΕ  

Στον τραπεζικό δείκτη, η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε ισχυρή πτώση κατά 3,1% και το 1,41 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολούθησε στο -1,9% και τερμάτισε στα 2,77 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank απώλεσε το 1,5% της αξίας της και βρέθηκε στο 1,12 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να διολισθαίνει κατά 1% και το 0,96 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Attica Bank, έκλεισε στο 1,98 ευρώ, σημειώνοντας άλμα 549% σε σχέση με την προσαρμοσμένη τιμή, η οποία είχε οριστεί στο 0,27 ευρώ. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank -1,54% 1,12 ευρώ    
  • Attica Bank 549% 1,78 ευρώ    
  • Eurobank -1,03% 0,96 ευρώ    
  • Εθνική Τράπεζα -1,94% 2,775 ευρώ    
  • Πειραιώς -3,08% 1,415 ευρώ  

Στο -3% η Jumbo, δεν έφθανε η Viohalco 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στη μετοχή της Jumbo, η οποία διολίσθησε κατά 3,2% και τα 12,8 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. 

Άνω του 2% διαμορφώθηκαν οι απώλειες και για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία επανήλθε στα 6 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή τερμάτισαν στο -1%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalo ενισχύθηκε κατά 1,3% και τα 4,74 ευρώ, χάρη στις χρηματιστηριακές επιδόσεις της Cenergy (1,55%). Κατά 0,5% αυξήθηκε, επίσης, η μετοχή της Σαράντης.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πέραν της Cenergy, σε θετικό έδαφος βρέθηκε και η μετοχή της Κρι Κρι (3,15%), ενώ αντίθετα, στα «κόκκινα» έκλεισαν οι μετοχές των Intracom (2,2%), Iκτίνος (2,2%), ΑΒΑΞ (2,8%) και Παπουτσάνη (3%).   

Συνολικά, 30 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 76 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 68,4 δισ. ευρώ. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς            

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: Γιατί η μετοχή έκανε άλμα 550% μέσα σε λίγες ώρες

Moody’s: Δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της Ελλάδας

Χρηματιστήριο: Αυξημένη η συμμετοχή των ξένων τον Οκτώβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News