ΑΓΟΡΕΣ

Μάχη για το πρόσημο δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο +0,2% και τις 916 μονάδες ο Γ.Δ.

Μάχη για το πρόσημο δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε σκηνικό μεταβλητότητας και νευρικότητας συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει μάχη για την ανάκτηση του θετικού προσήμου, κόντρα στις πιέσεις που ασκούνται σε ΕΛΠΕ, Jumbo και τράπεζες.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρά κέρδη κατά 0,19% και διαμορφώνεται στις 916,76 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (915,02 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 912,81 έως 923,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 22 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.   

Η μετοχή της Viohalco είναι η πρωταγωνίστρια της ημέρας, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο για τη Λεωφόρο Αθηνών, ενισχυόμενη κατά σχεδόν 2% και προσεγγίζοντας τα 4,8 ευρώ, χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις των θυγατρικών εταιρειών. Στηρίγματα στον Γ.Δ. παρέχει και η μετοχή της Lamda Development, η οποία αυξάνεται κατά 1% και τα 7,4 ευρώ.  

Από την άλλη πλευρά, πιέσεις ασκούνται στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία διολισθαίνει κοντά στο 2% και τα 6 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι απώλειες για τη μετοχή της Jumbo, η οποία από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα.  

Στις τράπεζες, η μετοχή της Πειραιώς χάνει περίπου 1,5% και παραμένει κάτω του τεχνικού ορίου του 1,5 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να διορθώνει στο -1% και τα 2,8 ευρώ. 

Παραμένει το καθεστώς συσσώρευσης 

Η ελληνική αγορά είναι σαφές ότι παρουσιάζει μια εικόνα έντονης μεταβλητότητας, αδυνατώντας να ξεφύγει από τη συσσώρευση και να αφήσει οριστικά πίσω τις 920 μονάδες, κινούμενη πειστικά  προς τις 950 μονάδες. 

Η απόφαση, μάλιστα, του οίκου Moody’s να μην εκδώσει report για την ελληνική οικονομία, αφήνοντας τη χώρα μας τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει αυτή τη στασιμότητα.  

Την ίδια ώρα, στις ανησυχίες των επενδυτών έρχεται να προστεθεί και η υγειονομική κρίση, με τον αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων να ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση περί lockdown, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.  

Σήμερα, παράλληλα, ξεκινάει ακόμη μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) εισηγμένης, αυτή της Attica Bank, στην οποία το δημόσιο θα συμμετάσχει με 163 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του στόχου των 240 εκατ. ευρώ.  

Στο επίκεντρο Πειραιώς, ΕΤΕ 

Στον τραπεζικό δείκτη, η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει πτώση κατά 1,4% και το 1,44 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -1% και τα 2,80 ευρώ. Μικρές απώλειες κατά 0,2% σημειώνει, επίσης, η μετοχή της Alpha Bank. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εurobank ενισχύεται οριακά κατά 0,1% και διαπραγματεύεται στο 0,97 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, βρίσκεται στο 1,98 ευρώ, σημειώνοντας άλμα 622% σε σχέση με την προσαρμοσμένη τιμή, η οποία είχε οριστεί στο 0,27 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  •     Alpha Bank -0,22% 1,135 ευρώ   
  •     Attica Bank 622% 1,98 ευρώ   
  •     Eurobank 0,10% 0,971 ευρώ   
  •     Εθνική Τράπεζα -0,99% 2,802 ευρώ   
  •     Πειραιώς -1,37% 1,44 ευρώ   

Ξεχωρίζει η Viohalco, υπό πίεση τα ΕΛΠΕ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά 1,8% και τα 4,77 ευρώ, χάρη στην πολύ καλή χρηματιστηριακή επίδοση της Cenergy. Κατά 1% αυξάνεται και η μετοχή της Lamda Development, ενώ στο 0,5% καθορίζεται η άνοδος για τη μετοχή του ΟΤΕ.    

Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρεί κατά 1,8% και τα 6 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να έπεται στο -1,6%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. Κατά 1,3% διολισθαίνει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή χάνει 1,3%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πέραν της Cenergy (+1,2%), σε θετικό έδαφος βρίσκεται και η μετοχή της ΕΛΤΟΝ (1,6%), ενώ αντίθετα, στα «κόκκινα» τελούν οι μετοχές των Intracom (2,4%), Iκτίνος (1,6%) και Παπουτσάνη (1,7%). 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 67 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,9 δισ. ευρώ.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς           

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News