ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα και «μοιρασιά» στο ταμπλό

Στις 914 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα και «μοιρασιά» στο ταμπλό

Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί από το πρωί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου αγοραστές και πωλητές έχουν επιδοθεί σε συνεχείς αψιμαχίες γύρω από τις 915 μονάδες. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 914,44 μονάδες, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (915,02 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 913,25 έως 923,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Όπως είναι σαφές το τελευταίο διάστημα, η Λεωφόρος Αθηνών αδυνατεί να ξεφύγει από τη συσσώρευση και να αφήσει οριστικά πίσω τις 920 μονάδες, πορευόμενη πειστικά προς τις 950 μονάδες. 

Η απόφαση, μάλιστα, του οίκου Moody’s να μην εκδώσει report για την ελληνική οικονομία, αφήνοντας τη χώρα μας τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει αυτή τη στασιμότητα. 

Την ίδια ώρα, στις ανησυχίες των επενδυτών έρχεται να προστεθεί και η υγειονομική κρίση, με τον αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων να ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση περί lockdown, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. 

Σήμερα, παράλληλα, ξεκινάει ακόμη μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) εισηγμένης, αυτή της Attica Bank, στην οποία το δημόσιο θα συμμετάσχει με 163 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του στόχου των 240 εκατ. ευρώ. 

Μικρές απώλειες για τις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, δέχεται οριακές πιέσεις, παραμένοντας βέβαια άνω του ψυχολογικού σημείου των 600 μονάδες. Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 0,27% και τις 605,07 μονάδες. 

Η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει πτώση κατά 0,8% και το 1,44 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,7% και το 0,96 ευρώ. Μικρές απώλειες κατά 0,2% σημειώνει, επίσης, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,9% και διαπραγματεύεται στο 1,14 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank ξεκινάει την εβδομάδα από την τιμή του 1 ευρώ, με την προσαρμοσμένη τιμή να έχει οριστεί στο 0,27 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,88% 1,14 ευρώ 
  • Attica Bank 234% 1,00 ευρώ 
  • Eurobank -0,68% 0,96 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,25% 2,822 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,82% 1,448 ευρώ 

Ξεχωρίζει η Viohalco 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά 2,3% και τα 4,8 ευρώ, χάρη στην πολύ καλή χρηματιστηριακή επίδοση της Cenergy.  

Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρεί κατά 1,8% και τα 6 ευρώ, με τη μετοχή της ΔΕΗ να έπεται στο -1,1% και τη μετοχή της Jumbo στο -1%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 67,5 δισ. ευρώ. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς          

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News