Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο ρεκόρ για το Nasdaq – «Έσπασε» το φράγμα των 16.000 μονάδων

Wall Street: Νέο ρεκόρ για το Nasdaq – «Έσπασε» το φράγμα των 16.000 μονάδων

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση ο δείκτης Nasdaq, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 16.000 μονάδων και βρίσκοντας στήριγμα στις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας. Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο Dow Jones, ο οποίος υποχώρησε για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση στη διάρκεια των τελευταίων πέντε. 

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,40% κλείνοντας στις 16.057,43 μονάδες, ενώ ο S&P 500 δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, έχοντας ήδη κάνει ενδοσυνεδριακά και ρεκόρ, με αποτέλεσμα να κλείσει τη συνεδρίαση με πτώση 0,14%. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,75% ή 268 μονάδες, εξανεμίζοντας τα τελευταία κέρδη του Νοεμβρίου και διευρύνοντας τις απώλειές του σε περισσότερο από 2% από το ιστορικό υψηλό της 8ης Νοεμβρίου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,32%, ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,24%, ενώ αντίθετα ο Dow Jones υποχώρησε 1,38%. 

Η σημερινή πτώση πυροδοτήθηκε κυρίως από τις μετοχές τραπεζών, ενέργειας και αεροπορικών εταιρειών από τις ανησυχίες για νέα καθολικά lockdowns στην Ευρώπη, μετά την κίνηση της Αυστρίας, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που επιβάλει γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμένων. 
  
Οι μετοχές του κλάδου τραπεζών υποχώρησαν 1,7%, ειδικά μετά την αποκλιμάκωση και των ομολογιακών αποδόσεων καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σήμερα στο ασφαλές ενεργητικό. Ο χρηματοοικονομικός τομέας ήταν από τους χειρότερα πληγέντες του δείκτη S&P 500 με πτώση 1,1%. 

Οι μετοχές των Delta Air Lines, United Airlines, American Airlines, Norwegian Cruise και Carnival υποχώρησαν από 1,4% έως 3,9%. Σε πτώση και οι μεγάλες πετρελαϊκές, καθώς οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 3%, καθιστώντας τον ενεργειακό τον κλάδο του S&P 500 με την χειρότερη επίδοση, με απώλειες 4%. 
  
«Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρξει αυτή τη στιγμή στροφή από τον ρίσκο. Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει τόσο μεγάλη ρευστότητα στην αγορά που δεν πρόκειται να υπάρξει πτώση, απλώς οι συναλλασσόμενοι μετακινούνται σε πιο ασφαλές ενεργητικό. Αυτή τη στιγμή, όλες κατηγορίες ενεργητικού καθοδηγούνται από την νέα εξάπλωση της Covid-19», αναφέρει ο Τζέι Χάτφιλντ της Capital Management. 

Ο επιμέρους δείκτης του S&P 500 για επιλεκτικά καταναλωτικά αγαθά έκλεισε σε νέα επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, στον απόηχο των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων από τους ομίλους λιανικής. Την καλύτερη επίδοση στο δείκτη S&P 500 είχε ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφορικής. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News