Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 19:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» υπό τον φόβο των lockdown

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» υπό τον φόβο των lockdown

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, στο πρώτο πενθήμερο απωλειών στη διάρκεια των τελευταίων επτά εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών για την επίπτωση που θα έχει στην οικονομία της Ευρώπης ένας νέος γύρος καθολικών περιοριστικών μέτρων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,3%, αφού όμως προς στιγμή πλησίασε πολύ κοντά το ιστορικό υψηλό του. Ο δείκτης κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση απώλειες 0,1%. Ο βασικός λόγος που έχασε έδαφος είναι ο φόβος εκτεταμένων lockdown μετά την είδηση ότι η Αυστρία αποτελεί την πρώτη οικονομία της Δυτικής Ευρώπης που επιβάλει γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων, για να αποτρέψει νέο κύμα μολύνσεων. 

Αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στην χώρα του είναι τόσο δραματική, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, που δεν αποκλείεται νέο lockdown. «Οιαδήποτε σκέψη ότι τα εμβόλια μπορούν να προσφέρουν μία προοπτική για να εορταστούν με κανονικούς ρυθμούς τα φετινά Χριστούγεννα αποτελεί πλέον ουτοπία, τουλάχιστον στην Ευρώπη», αναφέρει ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets, συμπληρώνοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η κατάσταση αυτή να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. 
   
O δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,4%, με τους κλάδους που είναι οι πλέον εκτεθειμένοι στις ανησυχίες για την ανάκαμψη, όπως τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες και ταξίδια/ψυχαγωγία, να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, από 1,5% έως 2,2%. Οι αγορές του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως Ισπανία και Ιταλία, υπέστησαν απώλειες 1,5% εκάστη. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Ryanair υποχώρησε 2,3% μετά την ανακοίνωσή της ότι θα διαγραφεί από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, επικαλούμενο το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η διατήρηση της εισαγωγής των μετοχών της σε ένα ακόμη χρηματιστήριο πέραν του Δουβλίνου. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του γαλλικού ομίλου πολυτελών ειδών Hermes που ενισχύθηκε 5,2%, συνεχίζοντας τα κέρδη 6% της Πέμπτης, εν μέσω φημολογιών ότι ενδέχεται να εισαχθεί στο δείκτη Eurostoxx 50 κατά την επανεξέταση του Δεκεμβρίου.  
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News