Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 16:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή των φόβων για νέα lockdown

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει απώλειες 0,30%

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή των φόβων για νέα lockdown

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας που είναι το πιο επιθετικό σε σχέση με τα προηγούμενα, έχουν επισκιάσει με ένα αίσθημα ανασφάλειας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι επενδυτές υπό το φόβο νέων lockdown (η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα την υιοθέτηση νέου καθολικού lockdown) έχουν κάνει μεταστροφή στα ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα, αποφεύγοντας τις τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία όπως είναι οι μετοχές.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει απώλειες 0,30%, αφήνοντας πίσω του το σερί των ιστορικών υψηλών ρεκόρ και διολισθαίνοντας υπό των 490 μονάδων.

Στην ίδια μοίρα και τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι τα οποία τις προηγούμενες ημέρες κατέρριπταν τα δικά τους ιστορικά υψηλά ρεκόρ, υποχωρώντας σήμερα κατά 0,44% και 0,58% αντίστοιχα.  

Απώλειες της τάξεως του 0,41% καταγράφει και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως του 1,50%.

Τα νέα από άκρη σε άκρη της Ευρώπης υποδεικνύουν προς μια κατεύθυνση, ότι αργά ή γρήγορα με τον κορωνοϊό να μαίνεται, τα lockdowns είναι αναπόφευκτα.

Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας, ενώ αναφορές από την Ιταλία σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Ντράγκι εξετάζει νέα δέσμη με περιοριστικά μέτρα.

Οι μεγάλοι χαμένοι της σημερινής συνεδρίασης οι κλάδοι της ενέργειας καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν βαριές απώλειες, των ταξιδίων και αναψυχής ένας κλάδος που έχει δεχθεί από τα ισχυρότερα πλήγματα από τα προηγούμενα lockdowns και αυτός των τραπεζών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News