Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 23:12
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κλείσιμο με κέρδη και ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις

Ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων του S&P 500 έκλεισε σε υψηλό ιστορικό ρεκόρ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση

Wall Street: Κλείσιμο με κέρδη και ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις

Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και τα ισχυρά αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο του 2021 ενός εκ των κολοσσών του λιανικού εμπορίου, ανέδειξαν ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει μια ισχυρή εικόνα και μπορεί να αντέξει σε ενδεχόμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη Fed. Η αίσθηση αυτή ήταν η ανοδική κινητήριος για τη Wall Street σήμερα. 

O Dow Jones έκλεισε υψηλότερα κατά 0,15%, στις 36.142,22 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη από τη μετοχή της Home Depot, η οποία έκανε ράλι 5,37% στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή της από τον Απρίλιο του 2020, αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα οικονομικά της αποτελέσματα το γ΄ τρίμηνο του 2021 κατά σχεδόν 2 δισ. δολάρια όπως και τα κέρδη ανά μετοχή.

Το ράλι της μετοχής της Home Depot, αντιστάθμισε την υποχώρηση 2,55% της μετοχής της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης στον κόσμο Walmart, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μείωσαν τα περιθώρια κέρδους.

Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,39% στις 4.700,90 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 15.973,86 μονάδες. 

Ο κλάδος των μη απαραίτητων προϊόντων είχε την καλύτερη απόδοση από τους 11 κύριους κλάδους του S&P, ενώ ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων του S&P 500 έκλεισε σε υψηλό ιστορικό ρεκόρ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη, οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα επιταχύνθηκαν στο 1,7%, από το αναθεωρημένο 0,8% (έναντι 0,7% της αρχικής εκτίμησης) του Σεπτεμβρίου και υψηλότερα από τον ρυθμό 1,4% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές του Reuters.

Τη μεγαλύτερη ώθηση στις λιανικές πωλήσεις, προσέφεραν αφενός οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης, αφετέρου οι τιμές των αυτοκινήτων οι οποίες τον Οκτώβριο αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε έξι μήνες. Η περιορισμένη προσφορά αυτοκινήτων εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης σε ημιαγωγούς έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές τους.

«Τα σημερινά στοιχεία δημιουργούν ένα αίσθημα ανακούφισης, υποδεικνύοντας ότι οι προοπτικές για τον κλάδο της λιανικής είναι ακόμα αρκετά αισιόδοξες», δήλωσε ο Μπράιαν Γιάκομπσεν, αναλυτής στην Allspring Global Investments.

«Οι προοπτικές είναι ότι οι τιμές αυξάνονται, όμως οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ακόμη ισχυρές και ενώ φαίνεται ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμένουν υπό πίεση, ωστόσο παρόλα αυτά είμαστε σε θέση να έχουμε αγαθά στα ράφια», προσθέτει.

Οι μετοχές των βιομηχανικών εταιρειών κινήθηκαν ανοδικά, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική μεταποιητική παραγωγή εκτινάχθηκε σε υψηλό δυόμισι ετών τον Οκτώβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αυξημένες οι αγορές των καταναλωτών τον Οκτώβριο

Ανέκαμψαν τα αμερικανικά εργοστάσια – Άνοδος 1,6% στην παραγωγή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News