Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 16:57
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη με οδηγό τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή

Η επικοινωνία Μπάιντεν, Σι στο μικροσκόπιο των επενδυτών

Wall Street: Κέρδη με οδηγό τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή

Ανοδικά κινούνται οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, μετά το χθεσινό «διάλειμμα» και τη στασιμότητα που επέδειξαν, με τους μακροοικονομικούς δείκτες να φέρνουν μηνύματα αισιοδοξίας.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,46%, ο S&P 500 κινείται υψηλότερα κατά 0,25%, με τον Nasdaq να παρουσιάζει οριακή άνοδο.

Τα σημερινά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή που αφορούν τον Οκτώβριο, ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δείχνοντας ότι η αμερικανική οικονομία στην έναρξη του τελευταίου τριμήνου για το 2021 διατηρεί μια δυναμική κι έτσι μια ενδεχόμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης θα φέρει επιβλαβείς συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη, οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα επιταχύνθηκαν στο 1,7%, από το αναθεωρημένο 0,8% (έναντι 0,7% της αρχικής εκτίμησης) του Σεπτεμβρίου και υψηλότερα από τον ρυθμό 1,4% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές του Reuters.

Τη μεγαλύτερη ώθηση στις λιανικές πωλήσεις, προσέφεραν αφενός οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης, αφετέρου οι τιμές των αυτοκινήτων οι οποίες τον Οκτώβριο αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε έξι μήνες. Η περιορισμένη προσφορά αυτοκινήτων εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης σε ημιαγωγούς έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές τους.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, τα στοιχεία της Federal Reserve έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 1,2% τον Οκτώβριο (έναντι πτώσης 0,7% τον Σεπτέμβριο), ενώ η συνολική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,6%. 

Οι αναλυτές του Bloomberg ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,9% και για τη μεταποίηση και για τη βιομηχανία. 

Η αισθητή βελτίωση του κλίματος οφείλεται στις επιχειρηματικές επενδύσεις και στην καταναλωτική ζήτηση δύο εξελίξεις που οδήγησαν σε «άλμα» των παραγγελιών, αλλά και σε μείωση των αποθεμάτων, ως απόρροια των αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι και από ένα άλλο γεγονός και αυτό έχει να κάνει με την επικείμενη τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μια επικοινωνία που θεωρείται ότι θα είναι ένα πρώτο βήμα για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αυξημένες οι αγορές των καταναλωτών τον Οκτώβριο

Ανέκαμψαν τα αμερικανικά εργοστάσια – Άνοδος 1,6% στην παραγωγή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News