Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 17:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αναζήτηση αντίδρασης μετά την απογοήτευση από την αγορά εργασίας 

Wall Street: Αναζήτηση αντίδρασης μετά την απογοήτευση από την αγορά εργασίας 

Δίχως σαφή κατεύθυνση μπήκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά τις χθεσινές απώλειες που σημείωσαν.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παραμένει και σήμερα το κλίμα αβεβαιότητας, όσο στον Λευκό Οίκο δεν προκύπτει καμία ένδειξη σύγκλισης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δηκοκρατικών σχετικά με το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης. 

Οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν βαλτώσει αναφορικά με το ύψος του νέου πακέτου, ταυτόχρονα όμως φθάνουν στη λήξη τους και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των ανέργων, με την εικόνα για την αμερικανική αγορά εργασίας να παραμένει αποκαρδιωτική.

Πριν από λίγο δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις αιτήσεις των νέων επιδομώτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες σκαρφάλωσαν σε υψηλό 3,5 μηνών στις 853.000, από 716.000 μία εβοδμάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων για 725.000 νέες αιτήσεις. 

Επιπρόσθετα το ίδιο απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το Νοέμβριο, ο οποίος σε μηνιαία βάση έτρεξε με ρυθμό 0,2%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον Οκτώβριο. 

Άλλωστε με σχεδόν 12 εκατ. Αμερικανούς να παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας οι καταναλωτικές δαπάνες παρουσιάζονται αδύναμες, με την αδυναμία αυτή να μεταδίδεται και στις τιμές του καταναλωτή. 

Και όσο στην Ουάσιγκτον τα δύο κόμματα δεν θα καταλήγουν σε μία συμφωνία (οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο), η αβεβαιότητα θα παραμένει σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, για την οποία όπως και για τις περισσότερες οικονομίες του κόσμου είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας ύφεσης το δ ΄ τρίμηνο του 2020.

Στο πρώιμο στάδιο των συναλλαγών ο Dow Jones υποχωρεί περί του 0,10%, ο S&P 500 κινείται μεταξύ οριακών απωλειών και κερδών, με τον τεχνολογικό Nasdaq να παρουσιάζει κέρδη σχεδόν 0,15%. 

Την Τρίτη οι S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υπερβαίνει για πρώτη φορά τις 3.700 μονάδες, ωστόσο χθες η θετική ορμή δεν διατηρήθηκε, με τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση στα κόκκινα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News