ΑΓΟΡΕΣ

Στάσιμο το Χρηματιστήριο – Ποιες μετοχές προσπαθούν να ξεχωρίσουν

Στο -0,08% και τις 913 μονάδες ο Γ.Δ.

Στάσιμο το Χρηματιστήριο – Ποιες μετοχές προσπαθούν να ξεχωρίσουν

Σταθεροποιητικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτική κατοχύρωση των κερδών, εν μέσω της στασιμότητας των διεθνών αγορών αλλά και εν όψει ακόμη μίας «πλούσιας» εβδομάδας. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.05), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 913,21 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (913,94 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 909,88 έως 914,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Οι επενδυτές, όπως φαίνεται από την έναρξη της ημέρας, προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα των προηγούμενων συνεδριάσεων, προβαίνοντας σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες δεν προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής μεγάλες διαστάσεις.  

Ενδεικτικά, η μετοχή της Coca – Cola διολισθαίνει ήπια κατα 0,7% και επιστρέφει στη ζώνη των 30 ευρώ, με τις μετοχές των τραπεζών να ακολουθούν την πτωτική τάση (Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα στο -0,6%). Κατά 0,8% υποχωρεί και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.  

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξάνεται κατά 1,6% και το 1,92 ευρώ. Η μετοχή των ΕΛΠΕ, ταυτόχρονα, ενισχύεται κατά σχεδόν 1%, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έπεται στο +0,7%. 

Στασιμότητα εν όψει των εξελίξεων 

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει διάθεση συσσώρευσης, επηρεαζόμενος κι από τη στασιμότητα των διεθνών αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο +0,09% και ο γερμανικός DAX στο +0,1%.  

Οπωσδήποτε, άλλωστε, οι επενδυτές θα χρειαστούν λίγο χρόνο, προκειμένου να αφομοιώσουν την υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε στην πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ, εξέλιξη η οποία επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.  

Ας μην ξεχνάμε, παράλληλα, ότι η μετοχή της κραταιής επιχείρησης ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο των επτά ετών, κάτι το οποίο δημιουργεί περιθώρια για μερική διόρθωση στο ταμπλό.  

Οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ θα τεθούν σε διαπραγμάτευση αύριο, Τρίτη, ενώ την επομένη, δηλαδή στις 17 Νοεμβρίου, θα διεκπεραιωθούν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, στους οποίους η ελληνική παρουσία αυξάνεται σε έξι (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank). 

Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με το report της Moody’s για την ελληνική οικονομία, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανή μια αναβάθμιση (από Ba3 σε Ba2), δεδομένου ότι η αξιολόγηση Ba3 είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους (Fitch, S&P).  

Μικρές απώλειες στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει μικρές απώλειες κατά 0,41% και διαμορφώνεται στις 584,93 μονάδες, αδυνατώντας να προσεγγίσει εκ νέου τις 600 μονάδες.  

Οι πιέσεις βέβαια, είναι απολύτως ελεγχόμενες, μην υπερβαίνοντας το στενό εύρος του -1%. Ενδεικτικά, οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα υποχωρούν κατά 0,6% και καθορίζονται στο 1,09 και στο 2,6 ευρώ, αντίστοιχα. 

Οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς, από την πλευρά τους, κινούνται σχεδόν σταθεροποιητικά στο 0,95 ευρώ και στο 1,43 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank διολισθαίνει κατά 1% και τα 4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,68% 1,099 ευρώ  
  • Attica Bank -0,98% 4,04 ευρώ  
  • Eurobank -0,08% 0,9532 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,65% 2,608 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,14% 1,435 ευρώ  

Μικρό προβάδισμα των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία υποχωρεί κατά 0,8% και τα 10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola ακολουθεί στο -0,7% και τα 30,1 ευρώ. Κατά 0,6% μειώνονται και οι μετοχές των Viohalco, Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΟΠΑΠ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ αυξάνεται κατά σχεδόν 1% και τα 6,35 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ενισχύεται σημαντικά στο +1,6% και το 1,92 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ, ταυτόχρονα, σημειώνει κέρδη κατά 1,3% και τα 10,38 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Profile ξεχωρίζει στο +3,2%, με τη μετοχή της Ικτίνος να έπεται στο +2,1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Cenergy μειώνεται κατά 1,4% και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής κατά 1%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.05), 50 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 54 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 65,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News