ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πτωτικό σερί με θετικό πρόσημο… Στο +1% έκλεισε η εβδομάδα

Στο -0,4% και τις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Πτωτικό σερί με θετικό πρόσημο… Στο +1% έκλεισε η εβδομάδα

Απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρ’ όλα αυτά κατάφερε να «κρατήσει» το θετικό πρόσημο στην εβδομάδα, χάρη στα σημαντικά κέρδη της Δευτέρας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,42% και υποχώρησε στις 913,94 μονάδες (χαμηλό ημέρας), χάνοντας λίγο περισσότερο από 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (917,80 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 8,5 μονάδες (από 913,94 έως 922,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 65 εκατομμύρια ευρώ. 

Η εικόνα στο ταμπλό αποτέλεσε απόρροια των αυξημένων πιέσεων στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολίσθησε άνω του 3% και προσγειώθηκε στα 2,6 ευρώ, μετά τη διάψευση των προσδοκιών για είσοδο στον δείκτη MSCI Standard Greece. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ ο MSCI πρόσθεσε μόνο τη ΔΕΗ στον ελληνικό βασικό δείκτη, στον οποίο ήδη υπάρχουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo, OTE, Alpha Bank, Eurobank. 

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν η μετοχή της ΔΕΗ να ενισχυθεί σήμερα κατά 0,6% και να τερματίσει στα 10,25 ευρώ, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών. Κατά 1,3% αυξήθηκε και η μετοχή της Jumbo, η οποία γλίτωσε τη διαγραφή από τον βασικό δείκτη του MSCI. 

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία εκτοξεύθηκε άνω του 3% χάρη στις προβλέψεις για τη διανομή σημαντικού μερίσματος εντός του 2022, απόρροια των αξιοσημείωτων κερδών της φετινής χρήσης. 

Με θετικό πρόσημο στην εβδομάδα 

Άλλωστε και σήμερα, τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου παρέμειναν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει σήμερα το πρωί αύξηση των εσόδων κατά 1,8% και της προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA κατά 3,2%.  

H Λεωφόρος Αθηνών, υπό αυτό το πλαίσιο, αποχαιρέτισε την εβδομάδα από επίπεδα πολύ κοντά στις 920 μονάδες, καταγράφοντας συνολική άνοδο της τάξης του 1%, παρά το αρνητικό τετραήμερο σερί, κάτι το οποίο διατηρεί τις ελπίδες για την προσέγγιση του στόχου των 930 και των 950 μονάδων. 

Με απώλειες 2,5% στο πενθήμερο οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος παρουσίασε αισθητές απώλειες, οι οποίες δεν του επέτρεψαν να επαναπροσεγγίσει τις 600 μονάδες (υψηλό τεσσάρων μηνών), με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο -1,21% και τις 587,31 μονάδες, χάνοντας στην εβδομάδα 2,5%. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως προαναφέρθηκε, εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολίσθησε κατά 3,1% και απώλεσε το τεχνικό σημείο των 2,7 ευρώ. Κατά 2% μειώθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία τερμάτισε στο 1,44 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank εμφάνισαν μικρές απώλειες κατά 0,3% και κατά 0,6%, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank κινήθηκε αντίρροπα, ενισχυόμενη κατά 4% και τα 4,08 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,32% 1,1065 ευρώ  
  • Attica Bank 4,08% 4,08 ευρώ  
  • Eurobank -0,63% 0,93 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -3,14% 2,625 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,98% 1,437 ευρώ 

Αντίρροπες τάσεις στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσοχή στράφηκε στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία αυξήθηκε αισθητά κατά 3,6% και καθορίστηκε στα 6,3 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να ακολουθεί την ανοδική τάση και να διαμορφώνεται στο +4%. Κατά 1,7% αυξήθηκε και η μετοχή της Mytilineos. 

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η μετοχή ενισχύθηκε κατά 0,6% και τα 10,25 ευρώ, καθώς η επικείμενη είσοδος στον MSCI Standard Greece (στις 17 Νοεμβρίου οι αλλαγές) εκτιμάται ότι θα επιφέρει «φρέσκα» κεφάλαια, ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, πέραν της ΕΤΕ, υπό πίεση βρέθηκε και η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία διολίσθησε κατά σχεδόν 2,4%, με τη μετοχή του ΟΤΕ να μειώνεται κατά 2,3% και τα 15,9 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΧΑΕ και Aegean. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat υποχώρησε κατά 3,4% και τα 2,26 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Quest και Ευρωπαϊκή Πίστη έχασαν περίπου 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης τερμάτισε στο +1,8%. 

Συνολικά, 49 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 57 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News