ΑΓΟΡΕΣ

Στα απόνερα του MSCI το Χρηματιστήριο: Υπό πίεση η ΕΤΕ, άνοδος για ΔΕΗ – ΕΛΠΕ

Στο -0,1% και τις 917 μονάδες ο Γ.Δ.

Στα απόνερα του MSCI το Χρηματιστήριο: Υπό πίεση η ΕΤΕ, άνοδος για ΔΕΗ – ΕΛΠΕ

Στασιμότητα επικρατεί και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται στα απόνερα των αναδιατάξεων στον MSCI, με τη μετοχή της ΔΕΗ να αυξάνεται κατά 2%, αλλά τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να υποχωρεί αισθητά κατά 3%.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 917,06 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (917,80 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 915,42 έως 922,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 30 εκατ. ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες.

Η εικόνα στο ταμπλό μαρτυράει την συνύπαρξη δύο αντίρροπων τάσεων, οι οποίες συνιστούν απόρροια των αλλαγών που ανακοίνωσε χθες βράδυ ο MSCI (πρόσθεσε τη ΔΕΗ στον δείκτη MSCI Standard Greece, αυξάνοντας σε έξι τις ελληνικές μετοχές: ΟΠΑΠ, Jumbo, OTE, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank). 

Ως εκ τούτου, μετά από ένα διήμερο διόρθωσης, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται σημαντικά κατά 2% και καθορίζεται στα 10,4 ευρώ, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών. Κατά σχεδόν 3% αυξάνεται και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία γλίτωσε τη διαγραφή από τον βασικό δείκτη του MSCI.

Από την άλλη πλευρά όμως, η διάψευση των προσδοκιών για είσοδο της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας οδηγεί σήμερα την τραπεζική μετοχή κοντά στο -3%, κάτι το οποίο ασκεί πιέσεις στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου (απώλειες τουλάχιστον 1% στην Πειραιώς).

Με θετικό πρόσημο στην εβδομάδα

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν και τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει σήμερα το πρωί αύξηση των εσόδων κατά 1,8% και της προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA κατά 3,2%. 

H Λεωφόρος Αθηνών, όπως όλα δείχνουν, θα αποχαιρετίσει την εβδομάδα από επίπεδα άνω των 920 μονάδων, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών και προλειαίνοντας το έδαφος για την προσέγγιση του στόχου των 930 και των 950 μονάδων. 

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει ελεγχόμενες απώλειες, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να επαναπροσεγγίσει τις 600 μονάδες (υψηλό τεσσάρων μηνών), με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -0,67% και τις 590,53 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως προαναφέρθηκε, εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολισθαίνει κατά 2,7% και χάνει το τεχνικό σημείο των 2,7 ευρώ. Κατά 1,2% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,44 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες στο 1,11 και στο 0,96 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank κινείται αντίρροπα, ενισχυόμενη κατά 1,5% και τα 3,98 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,05% 1,1105 ευρώ 
  • Attica Bank 1,53% 3,98 ευρώ 
  • Eurobank 0,02% 0,9602 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -2,69% 2,637 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,23% 1,448 ευρώ 

Με όχημα τις Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσοχή στρέφεται στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία αυξάνεται αισθητά κατά 3% και καθορίζεται στα 6,25 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να ακολουθεί την ανοδική τάση και να καθορίζεται στο +1%.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η μετοχή ενισχύεται κατά 2% και τα 10,4 ευρώ, καθώς η επικείμενη είσοδος στον MSCI Standard Greece (στις 17 Νοεμβρίου οι αλλαγές) εκτιμάται ότι θα επιφέρει «φρέσκα» κεφάλαια, ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, πέραν της ΕΤΕ, υπό πίεση τελεί και η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία διολισθαίνει κατά σχεδόν 2%, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να μειώνεται κατά 1,6% και τα 13,3 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Quest υποχωρεί κατά 3% και τα 2,3 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Cenergy, ΕΛΤΟΝ και ΕΥΑΘ χάνουν περισσότερο από 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης βρίσκεται στο +1,8%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News