Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανάκαμψη για την τεχνολογία – «Βαρίδι» η Disney για τον Dow

Wall Street: Ανάκαμψη για την τεχνολογία – «Βαρίδι» η Disney για τον Dow

Ανέκαμψε ο Nasdaq από τις απώλειες της Τετάρτης, οπότε η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων και του πληθωρισμού άσκησαν έντονες πιέσεις στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ο S&P 500 έκλεισε σχεδόν στάσιμος, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε. 

Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,52%, ενώ o S&P 500 με οριακά κέρδη 0,05%. Στον αντίποδα, ο Dow Jones που έκλεισε με πτώση 0,44%, παρασυρόμενος κυρίως από τις απώλειες 7% της μετοχής της Disney. Η Disney βάρυνε τα blue chips από τη στιγμή που τα κέρδη τρίτου τριμήνου και ο αριθμός των νέων συνδρομητών της στην υπηρεσία streaming Disney+ απογοήτευσαν τους επενδυτές. 

«Θα έχουμε αυτά τα πισωγυρίσματα, όταν ανακοινώνονται μακροοικονομικοί δείκτες που σοκάρουν κάπως τις αγορές, όπως συνέβη με τον πληθωρισμό χθες», εκτιμά ο Γιάνγκ-Γιου Μα, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην BMO Wealth Management.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψε την Τετάρτη αύξηση 6,2% για τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, στην υψηλότερη άνοδο εδώ και 31 χρόνια.

«Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, σε πείσμα των εκτιμήσεων που γίνονταν ότι οι τιμές θα υποχωρούσαν συντομότερα», τονίζει ο Ράιαν Ντέτρικ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην LPL Financial. «Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται να προχωρείς σε κλείσιμο μιας οικονομίας 20 τρισ. δολ. και να μην βιώσεις κάποιες αναταράξεις όταν αυτή επανεκκινείται, ωστόσο ελπίζουμε ότι τα ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού θα αρχίσουν να λύνονται μέσα στα ερχόμενα τρίμηνα, οπότε και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί επίσης».

Τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας επιδόθηκαν σε ράλι, με τη μετοχή της Nvidia και της AMD να καταγράφουν άνοδο 3,2% και 4,4%, ενώ σε θετικό έδαφος επέστρεψαν και η Meta, ο μητρικός όμιλος του Facebook και η Alphabet. 

Επίσης, οι μετοχές των παραγωγών εμπορευμάτων του δείκτη S&P 500 σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για πολύ ακόμη διάστημα σε υψηλά επίπεδα. Ξεχώρισε η εταιρεία μεταλλευτικών δραστηριοτήτων Freeport-McMoRan με άνοδο 9% και η χαλυβουργία Nucor με κέρδη 3%. 

Σε εντυπωσιακή άνοδο 29% και η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian, μετά την επιτυχημένη αρχική δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, που ήταν η μεγαλύτερη στη διάρκεια του 2021, αποτιμώντας την εταιρεία πάνω από τα 100 δισ.δολάρια. 

Ο άνοδος πρώτων υλών ήταν αυτός που καθοδήγησε τους κλάδους που σημείωσαν άνοδο, ενώ αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χαμένων εμφάνισαν οι εταιρείες κοινής ωφελείας. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News