ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απορρόφησε τις πιέσεις – Διόρθωση 5% στη ΔΕΗ

Σταθερός στις 917 μονάδες έμεινε ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Απορρόφησε τις πιέσεις – Διόρθωση 5% στη ΔΕΗ

Σχεδόν αμετάβλητο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και να απομακρυνθεί από το χαμηλό ημέρας, κόντρα στις αυξημένες πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,03% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 917,8 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (918,06 μονάδες)

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (από 911,90 έως 918,21 μονάδες), με τον τζίρο να καθορίζεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, αγγίζοντας τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Η αγορά κατόρθωσε να «σβήσει» τις αρχικές ανορθογραφίες, με τα στηρίγματα από Πειραιώς, Coca – Cola, Jumbo, ΟΤΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ να βελτιώνουν αισθητά το κλίμα και να επαναφέρουν τον Γ.Δ. κοντά στο ψυχολογικό σημείο των 920 μονάδων.

Κι αυτό, παρά τη «βουτιά» στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών, διολισθαίνοντας κατά τουλάχιστον 4,7% και διορθώνοντας στα 10,19 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι προηγήθηκε ένα εξαήμερο ανοδικό ράλι, το οποίο έφερε τον τίτλο σε υψηλό 7ετίας.

Υπό πίεση βρέθηκε, παράλληλα, και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία απώλεσε άνω του 2,8% και επέστρεψε στα 2,7 ευρώ, με τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ να ακολουθούν στην πτώση, με απώλειες λίγο άνω του 1,5%.

Με το βλέμμα στον MSCI   

Οι πωλητές, για τρίτη διαδοχική ημέρα, προσπάθησαν να προβούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη της Δευτέρας, τα οποία αποτέλεσαν game changer για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε αυτό συνέβαλε και η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών τoυ MSCI, η οποία ενέτεινε τη νευρικότητα στο ταμπλό. Το ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, εστιάζει κυρίως στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα ενταχθεί στον MSCI Standard Greece και στον MSCI Emerging Market.

Εφόσον, επομένως, επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, η ελληνική παρουσία στους δύο δείκτες θα αυξηθεί σε έξι, καθώς ήδη σε αυτούς βρίσκονται οι μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank.

Μικρές πιθανότητας αναβάθμισης έχουν και οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Mytilineos, αλλά το συγκεκριμένο σενάριο δεν θεωρείται το επικρατέστερο. Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει διαγραφή μετοχή της Jumbo.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία εξακολουθούν να αποδεικνύουν την αισθητή ανάκαμψη του ελληνικού επιχειρείν, με τον Τιτάνα σήμερα το πρωί να ανακοινώνει άλμα 41% στα κέρδη του 9μηνου.

Ελεγχόμενη πτώση στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε την ελεγχόμενη διόρθωση για τρίτη ημέρα, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,48% και να βρεθεί στις 594,52 μονάδες.   

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε κατά 2,8% και διολίσθησε στο επίπεδο των 2,7 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank κατέγραψε επίσης πτώση κατά 0,9% και έκλεισε στο 0,96 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε κατά 1,2% και ενισχύθηκε στο 1,46 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο +0,9% και το 1,11 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,5% και τα 3,92 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 0,91% 1,11 ευρώ   
  • Attica Bank -0,51% 3,92 ευρώ   
  • Eurobank -0,91% 0,96 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -2,83% 2,71 ευρώ   
  • Πειραιώς -1,24% 1,466 ευρώ   

Στο -4,7% η ΔΕΗ   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστίασε και πάλι στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία μειώθηκε αισθητά στο -4,7% και διολίσθησε στα 10,19 ευρώ, διορθώνοντας από το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας.  

Απώλειες άνω του 1,5% παρουσίασαν επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή (1,7%), ΟΛΠ (1,6%) και ΕΥΔΑΠ (1,5%). ενώ αντίθετα, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,6%, με τις μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Aegean, Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΟΠΑΠ να κλείνουν με άνοδο 1%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Autohellas εκτινάχθηκε κατά 5% και τα 8,4 ευρώ, χάρη στα εύρωστα οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, ενώ η μετοχή της Intracom υποχώρησε κατά 2,6% και η μετοχή της ΑΒΑΞ κατά 2%. 

Συνολικά, 46 μετοχές σημείωσαν κέρδη, 63 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,7 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News