Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ήπια κέρδη στα χρηματιστήρια στη σκιά του πληθωρισμού 

Ο κλάδος που ξεχωρίζει σήμερα είναι αυτός των πρώτων υλών

Ευρώπη: Ήπια κέρδη στα χρηματιστήρια στη σκιά του πληθωρισμού 

Ανοδικα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Πέμπτη, μια ημέρα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό 30 και πλέον ετών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται υψηλότερα κατά 0,14%, όσο είναι και η άνοδος που σημειώνει ο DAX 40 στη Φρανκφούρτη. Τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι ενισχύονται κατά 0,31% και 0,28% αντίστοιχα, ενώ αυτό του Μιλάνου κινείται οριακά άνω του μηδενός. 

Στις αγορές είναι έκδηλος ο προβληματισμός από την εκτόξευση των τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο σε υψηλό από το 1990, στο 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι με τον πληθωρισμό να ίπταται και παρά τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών ότι είναι ένα φαινόμενο παροδικό, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα προβούν σε αύξηση των επιτοκίων, μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει και το τέλος του φθηνού κόστους δανεισμού και κατ’ επέκταση του φθηνού χρήματος.

Ήδη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν εξαγγείλει τις πρώτες κινήσεις προς τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, με τη μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση και τη θωράκιση των οικονομιών τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Ο κλάδος που ξεχωρίζει σήμερα είναι αυτός των πρώτων υλών, καθώς οι τιμές των βασικών ακολουθούν την ανιούσα, βρίσκοντας στήριξη από τις εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα. Οι αναφορές ότι η Evergrande βρήκε για τρίτη φορά λύση αποφεύγοντας την κατάρρευση, έχει αλλάξει άρδην το άσχημο κλίμα στην ασιατική χώρα.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται ο κλάδος της ενέργειας κι ενώ οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν κέρδη, καθώς η αγορά του φυσικού αερίου δείχνει σημάδια ομαλοποίησης μετά το εκτός ορίων ράλι στις τιμές. 

Στους «χαμένους» της σημερινής συνεδρίασης και ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής, με το νέο κύμα της πανδημίας που εξαπλώνεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου, να έχει επαναφέρει τους φόβους για νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: «Υπερηχητικός» ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, στο 6,2% 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News