ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα και διόρθωση εν όψει του MSCI

Στο -0,5% και τις 913 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα και διόρθωση εν όψει του MSCI

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων τους εν όψει της καθιερωμένης αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,58% και υποχωρεί στις 913 μονάδες, χάνοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (918,06 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 912,76 έως 916,59 μονάδες), με τον τζίρο να καθορίζεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Οι πωλητές, όπως φαίνεται από τα πρώτα λεπτά της ημέρας, έχουν βγει μπροστά, προχωρώντας σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και κατοχυρώνοντας τα ισχυρά κέρδη της Δευτέρας. 

Σε αυτό συμβάλλει και η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών τoυ MSCI, με το ενδιαφέρον να εστιάζει κυρίως στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα ενταχθεί στον MSCI Standard Greece και στον MSCI Emerging Market. 

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, η ελληνική παρουσία στους δύο δείκτες θα αυξηθεί σε έξι, καθώς ήδη σε αυτούς βρίσκονται οι μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank. 

Μικρές πιθανότητας αναβάθμισης έχουν και οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Mytilineos, αλλά το συγκεκριμένο σενάριο δεν θεωρείται το επικρατέστερο. Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει διαγραφή μετοχή της Jumbo. 

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία εξακολουθούν να αποδεικνύουν την αισθητή ανάκαμψη του ελληνικού επιχειρείν, με τον Τιτάνα σήμερα το πρωί να ανακοινώνει άλμα 41% στα κέρδη του 9μηνου. 

Πτώση περίπου 1% στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει τη διόρθωση για τρίτη ημέρα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,95% και τις 591,60 μονάδες. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί κατά 1,2% και τα 2,75 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο -1,2% και το 0,95 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, μικρότερου εύρους απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, οι οποίες μειώνονται κατά 0,4% και κατά 0,3% αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,36% 1,096 ευρώ 
  • Attica Bank -0,76% 3,91 ευρώ 
  • Eurobank -1,2% 0,9572 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,25% 2,754 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,28% 1,444 ευρώ 

Στο -4% η ΔΕΗ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία διορθώνει αισθητά στο -4,3% και υποχωρεί στα 10,2 ευρώ, χάνοντας το υψηλό 7ετίας.  

Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν επίσης οι μετοχές των Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Αντίθετα, άνοδο κατά 1% καταγράφει η μετοχή της Mytilineos.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 34 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 28 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News