Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Υπό τον φόβο του πληθωρισμού – Πτώση 1,66% για το Nasdaq

Wall Street: Υπό τον φόβο του πληθωρισμού – Πτώση 1,66% για το Nasdaq

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις ΗΠΑ που έδειξαν τη μεγαλύτερη άνοδο, σε ετήσια βάση, σε διάρκεια άνω των 30 ετών, πυροδοτώντας νέα κλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων. 

O Dow Jones υποχώρησε 240 μονάδες ή 0,7%, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,8%, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε πολύ μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 1,66%.

Καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, με άλμα προς στιγμή 11 μονάδων βάσης για να μαζέψουν εν συνεχεία, οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές τεχνολογίας για να στραφούν στις τράπεζες. Αναζήτησαν επίσης καταφύγιο στο χρυσό και στο bitcoin. 

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν αυτά που προκάλεσαν την εξασθένηση στη Wall Street», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της Charles Schwab. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή «πήρε φωτιά», καταγράφοντας άνοδο 6,2% τον Οκτώβριο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 5,9%. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε 0,9% έναντι εκτιμήσεων για 0,6%.

«Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε ότι τα στοιχεία ξεπέρασαν για έναν ακόμη μήνα κατά πολύ το στόχο της Fed, με βασικό παράγοντα ανάφλεξης τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να χρειαστεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων της πιο γρήγορα και να προβεί ταυτόχρονα σε επιτοκιακές αυξήσεις, σε μία εξέλιξη που θα πλήξει μετοχές και ομόλογα», αναφέρει η Νάνσι Ντέιβις της Quadratic Capital Management. 

Ως εκ τούτου, οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν πιέσεις, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις μειώνουν την αξία των μελλοντικών κερδών και συνεπώς μπορεί να πλήξουν πολύ περισσότερο τις μετοχές ανάπτυξης. Η μετοχή της Advanced Micro Devices υποχώρησε άνω του 6%, της Nvidia 3,9%, ενώ της Alphabet 2%. 

Αντίθετα, η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων ευνόησε τις μετοχές τραπεζών, με αυτές των Bank of America και Wells Fargo να ενισχύονται 0,8% και 0,9% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News