Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ρεκόρ, παρά την πτώση της τεχνολογίας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ρεκόρ, παρά την πτώση της τεχνολογίας

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, στον απόηχο των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων από τους κλάδους των μίντια και ενέργειας, παρότι οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν δεχόμενες πιέσεις από τον κλάδο delivery. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,2% στις 483,76 μονάδες, ενώ οι μετοχές από τον κλάδο των μίντια και της ενέργειας συγκαταλέγονται μεταξύ των κερδισμένων. Ο βρετανικός όμιλος μίντια ΙTV ενισχύθηκε 15% από τη στιγμή που προέβλεψε έσοδα ρεκόρ από τις διαφημίσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Σε άνοδο 3,5% και η Simenes Energy καθώς η εταιρεία που έχει διασπαστεί από τη Siemens πρότεινε μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή χάρη στην αύξηη της ροής ρευστού. 

«Το ράλι τροφοδοτείται από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, όμως επικρατούν ανησυχίες ως προς τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στο τέλος του έτους. Εως ότου όμως δούμε μία αποφασιστική κίνηση εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής τους, οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις», αναφέρει αναλυτής της IG.  

Tα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 αναμένεται να αυξηθούν 60,7% στο τρίτο τρίμηνο, στα 104,4 δισ.ευρώ από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, ελαφρά βελτίωση από την πρόβλεψη για άνοδο 57,2% της προηγούμενης εβδομάδας.  

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,5%, ακολουθώντας την κλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν νέο άλμα στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Σε άνοδο και οι μεταλλευτικοί όμιλοι, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στον χρυσό ως αντιστάθμισμα στον υψηλό πληθωρισμό. 

Ο μεγάλος χαμένος ωστόσο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο κλάδος τεχνολογίας, ο οποίος απώλεσε 1,3% της αξίας του. Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Infineo υποχώρησε 1,2%, ενώ από τον χώρο του delivery αυτές των HelloFresh και Eat Takeaway.com υποχώρησαν 0,4% και 3,3% αντίστοιχα, αφότου η αμερικανική DoorDash ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την φινλανδική Wolt έναντι 7 δισ.ευρώ. 

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος της μετοχής της Marks & Spencer, της τάξης του 16,5%, από τη στιγμή που ο βρετανικός όμιλος λιανικής ανακοίνωσε κέρδη πρώτου εξαμήνου καλύτερα των προσδοκιών. Ωστόσο, οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών, μεταξύ των οποίων Kering, Hermes, Moncler, LVMH και Burberry, υποχώρησαν από 1% έως 2,5%, καθώς τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στην Κίνα πυροδότησαν φόβους για στασιμοπληθωρισμό στην χώρα, η οποία είναι κορυφαίος αγοραστής πολυτελών ειδών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News