Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 19:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε νέα ορμητική άνοδο οι αποδόσεις – Στο 1,13% της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Σε νέα ορμητική άνοδο οι αποδόσεις – Στο 1,13% της ελληνικής 10ετίας

Στον ρυθμό του πληθωρισμού κινήθηκε η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με το κόστος δανεισμού να επιστρέφει ορμητικά σε άνοδο, εν μέσω ανησυχιών ότι οι πιέσεις στις τιμές δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν σύντομα. 

Την αφορμή για τη νέα άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έδωσαν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στι ΗΠΑ, οι οποίες εκτοξεύθηκαν 6,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, στο μεγαλύτερο άλμα από το 1990, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών του Reuters για αύξηση 5,8%. Υψηλότερος του αναμενομένου ήταν και ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας. Λίγο νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στην Κίνα οι οποίες εκτινάχθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε υψηλό 26 ετών.

Οι ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες ώθησαν την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σε άνοδο πέντε μονάδες βάσης. “Τα γεράκια του πληθωρισμού σαφώς και δεν ξαφνιάστηκαν. Ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος του αναμενομένου και οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων θα πρέπει να αποζημιωθούν για τον κίνδυνο της αγοραστικής τους δύναμης”, σημειώνει ο Τζακ Αμπλιν, αναλυτής της Cresset Capital. 

Την άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων ακολούθησαν και οι αποδόσεις του ευρώ, με την ευρωπεριφέρεια να δέχεται και πάλι μεγαλύτερες πιέσεις.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο -0,24%, απομακρυνόμενη ξανά από το χαμηλό επτά εβδομάδων, του -0,29% που άγγιξε την Τρίτη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση του 30ετούς που ενισχύθηκε στο 0,059%, μία ημέρα αφότου υποχώρησε 10 μονάδες βάσης επιστρέφοντας κοντά σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Ανάλογη άνοδο παρουσίασαν και οι αποδόσεις των γερμανικών διετών, στο -0,7%.

“Είναι η κλασσική περίπτωση που η οικονομία της Ευρωζώνης ευθυγραμμίζεται, αν και σε μικρότερο βαθμό, με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Η Ευρωζώνη έχει ελαφρώς μικρότερο πρόβλημα με τον πληθωρισμό συγκριτικά με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία”, αναφέρει ο Λιν Γκράχαμ-Τέιλορ, στρατηγικός αναλυτής της Radobank. 

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 0,933%, ενώ των γαλλικών, ισπανικών και ελληνικών αυξήθηκε κατά 5,7, 7,8 και 6 μονάδες αντίστοιχα. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε στο 1,13% με το spread στις 143 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς ενισχύθηκε λιγότερο, στο 0,33%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 131 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Αυξημένη κινητικότητα υπήρξε και στην πρωτογενή αγορά. Η Γερμανία άντλησε 2,46 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου, με τη ζήτηση ωστόσο να είναι μικρότερη από τα 3 δισ.ευρώ που είχε θέσει ως στόχο το Βερολίνο, ενώ η Πορτογαλία άντλησε 1 δισ.ευρώ από εκ νέου άνοιγμα ομολόγων με λήξη το 2031 και 2037 αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News