Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 16:53
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κλίμα φόβου μετά τον «εκτροχιασμό» του πληθωρισμού 

O λεγόμενος δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο στο 4,6%

Wall Street: Κλίμα φόβου μετά τον «εκτροχιασμό» του πληθωρισμού 

Με τους επενδυτές εμφανώς φοβισμένους μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, η Wall Street επεκτείνει τις απώλειες από τη χθεσινή συνεδρίαση. O Dow Jones υποχωρεί κατά 0,14%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,31%, με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται κατά 0,72%.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκαν στο 6,2% σε ετήσια βάση, από 5,4% τον Σεπτέμβριο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 5,8%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 0,9%, από 0,4% τον Σεπτέμβριο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 0,6%. Το 6,2% συνιστά το υψηλότερο επίπεδο για τις τιμές καταναλωτή από τον Νοέμβριο του 1990.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο στο 4,6%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1991, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες όπου ανήλθε στο 4% κι έναντι εκτιμήσεων για 4,3%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6%, από 0,2% τον Σεπτέμβριο (0,4% ήταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών).

Η περαιτέρω επιτάχυνση των τιμών καταναλωτή, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο της συζήτηση για το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής. Οι ανησυχίες αυτές εστιάζονται σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο οι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι για το 2021 δεν προβλέπεται κάποια τέτοια κίνηση. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις που αφορούν επιδόματα ανεργίας. Βάσει των στοιχείων, την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 4.000, στις 267.000, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρησή τους στις 265.000.

Παρά το γεγονός ότι η πτώση ήταν μικρότερη του αναμενομένου, οι 267.000 νέες αιτήσεις συνιστούν νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για την περίοδο της πανδημίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News