Business & Finance Τρίτη 9/11/2021, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή των αποδόσεων σε πτώση – Σταθερά τα ελληνικά

Ομόλογα: Επιστροφή των αποδόσεων σε πτώση – Σταθερά τα ελληνικά

Σε πτώση επέστρεψαν ξανά οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας την καθοδική πορεία που άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα από τη στιγμή που οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη υπαναχώρησαν όσον αφορά στις υπερβολικές προσδοκίες τους για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2012 στη διάρκεια του προηγούμενου πενθημέρου, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ που άγγιξαν χαμηλά αρκετών εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές «μάζεψαν» τα στοιχήματά τους για τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ και την Τράπεζα της Αγγλίας. Παρότι η καθοδική διόρθωση των αποδόσεων διεκόπη για λίγο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, επέστρεψε σήμερα με το κόστος δανεισμού να περιορίζεται από τρεις έως οκτώ μονάδες βάσης.

Η απόδοση της γερμανικής 10ετίας άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Σεπτεμβρίου, στο -0,28%, ενώ του 30ετούς περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 0,032%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου. Αντίστοιχα, το γερμανικό τιμαριθμοποιημένο 10ετές, που αντανακλά τις πραγματικές αποδόσεις, υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του -2,09%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε χαμηλό 26 ημερών, στο 0,847%, ενώ του 30ετούς περιορίστηκε στο 1,68%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, το κλίμα πάντως παρέμεινε σταθερό, χωρίς μεταβολές στις αποδόσεις, παρότι ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε στα 140 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 120 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς στο 1,07% με το spread ελαφρώς ενισχυμένο στις 139 μονάδες βάσης, καθότι υποχώρησαν οι γερμανικές αποδόσεις, ενώ και στην πενταετία το κόστος δανεισμού παρέμεινε σταθερό στο 0,31%. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Aντουάν Μπουβέ, αποδίδει την κίνηση στην πιο μετριοπαθή στάση των κεντρικών τραπεζών ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παρότι οι επενδυτές δεν έχουν προς το παρόν κάποιο λόγο για να αμφισβητήσουν ότι ο πληθωρισμός θα σταματήσει να αυξάνεται. 

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε ότι η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα ήταν αντιπαραγωγική, παρότι ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία διαμήνυσε σήμερα ότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ πλήττει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.

Αντίστοιχα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, υπογράμμισε την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τον πληθωρισμό, καθώς είναι άγνωστο ακόμη πόσο επίμονες θα αποδειχθούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Τα στοιχεία πάντως για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, που παρουσίασε απρόσμενη βελτίωση το Νοέμβριο, σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, δεν επηρέασε την αγορά κρατικών ομολόγων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News