Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο τριπλό ρεκόρ – Πάνω από τις 4.700 μονάδες ο S&P 500

Wall Street: Νέο τριπλό ρεκόρ – Πάνω από τις 4.700 μονάδες ο S&P 500

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, από τη στιγμή που το Κογκρέσο ενέκρινε το πακέτο δαπανών για υποδομές ύψους άνω του 1 τρισ.δολαρίων, ανοίγοντας το δρόμο για την χρηματοδότηση νέων έργων στον χώρο των μεταφορών, κοινής ωφελείας και ευρυζωνικών δικτύων. 

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 0.09% για να κλείσει πάνω από τις 4.700 μονάδες για πρώτη φορά, στις 4.701,72 μονάδες. Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,3% ή 104 μονάδων στις 36.432,22 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 15.982,36 μονάδες με άνοδο 0,07%. 

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 έχει κλείσει σε ιστορικά υψηλά 64 φορές στη διάρκεια του 2021, ενώ καταγράφει από τις αρχές του έτους έως σήμερα κέρδη άνω του 25%. 

«Οι επενδυτές περίμεναν μία σημαντική αύξηση των δαπανών για υποδομές εδώ και δεκαετίες. Θεωρούμε τις νέες επενδύσεις σημαντικό καταλύτη για την περαιτέρω άνοδο των μετοχών», αναφέρει ο Αντινο Πετινάρι της Citi. 

Οι μετοχές του κλάδου βαριάς βιομηχανίας και οικοδομικών υλικών επιδόθηκαν σε ράλι καθώς είναι ευνόητο ότι θα ωφεληθούν τα μέγιστα από τις νέες δαπάνες σε υποδομές. To διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο Global X US Infrastructure Development εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για πρώτη φορά από τη σύστασή του το 2017. 

Το ράλι μεταξύ των μετοχών του Dow Jones καθοδήγησε η μετοχή της Caterpillar με κέρδη άνω του 3%, η Deere «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται περισσότερο από 1%, ενώ οι Nucor και Vulcan ενισχύθηκαν περισσότερο από 3%. 

Από τους υπόλοιπους τομείς, η κατασκευάστρια τσιπ, Advanced Micro Devices (AMD) καθοδήγησε τα κέρδη του Nasdaq και του S&P 500. Η AMD επιδόθηκε σε ράλι άνω του 11% από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κέρδισε τη Meta, όπως μετονομάστηκε πλέον το Facebook, ως πελάτη για επεξεργαστές, ενώ παράλληλα αποκάλυψε τα νέα προϊόντα της σε επεξεργαστές. 

Αντίθετα, η μετοχή της Tesla υποχώρησε περισσότερο από 4%, από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος Ελον Μασκ ζήτησε από τους followers που έχει στο Twitter να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι με την πώληση μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την πλειοψηφία να λέει «ναι». Ωστόσο, μία πώληση μετοχών αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην τιμή μετοχής. 

Mε ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές τα νέα στοιχεία γιατον πληθωρισμό. Την Τρίτη ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ και την Τετάρτη ο δείκτης των τιμών καταναλωτή. Οικονομολόγοι αναμένουν ότι και οι δύο τιμές παρέμειναν ιδιαίτερα υψηλές και τον Οκτώβριο. 

monyereview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News