Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συνεχίζουν με νέο ρεκόρ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συνεχίζουν με νέο ρεκόρ

Σε νέο ρεκόρ έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, με βασικό «καταλύτη» τον κλάδο εμπορευμάτων, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη συγκρατήθηκαν από κάποια εξασθενημένα εταιρικά αποτελέσματα. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισαν με οριακή άνοδο στις 483,61 μονάδες, με τους κλάδους βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενέργειας να καθοδηγούν τα κέρδη. 

Οι τιμές πετρελαίου και βασικών μετάλλων επιδόθηκαν σε ράλι στην προοπτική αύξησης της ζήτησης μετά δε την ψήφιση στις ΗΠΑ του τεράστιου νομοσχεδίου για την προώθηση προγραμμάτων υποδομών. 

Στήριγμα προσέφεραν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη παρουσίασαν το Νοέμβριο βελτίωση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι υψηλότερες τιμές θα αποτελέσουν προσωρινό μόνο τροχοπέδη για την οικονομία. 

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης STOXX 600 άγγιξε νέα υψηλά σε καθημερινή βάση την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω αισιοδοξίας για την προοπτική της παγκόσμιας ανάκαμψης της οικονομίας και των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων. «Είναι ο καλύτερος συνδυασμός που θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή τη στιγμή: Οι οικονομίες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωζώνη ανακάμπτουν με σταθερό ρυθμό και δεν αναμένουμε κάποια μεγάλη αλλαγή στη νομισματική πολιτική από ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας και Φέντεραλ Ριζέρβ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής της Equitii Capital. 

Oι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες, μεταξύ των οποίων CAC 40 στο Παρίσι, DAX στην Φρανκφούρτη και FTSE 100 στο Λονδίνο, παρέμειναν κατά τον πλείστον στάσιμοι, χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, καθώς ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το επόμενο έτος. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της γαλλικής Bouygues υποχώρησε 6% μετά τη συμφωνία να αγοράσει την εταιρεία τεχνικών υπηρεσιών Equans από την Engie στην τιμή των 7,1 δισ.ευρώ. Σε πτώση 6,5% και η μετοχή της εταιρείας καταναλωτικών αγαθών Henkel, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη STOXX 600, καθώς αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της. 

Στο «κόκκινο» και η μετοχή της Tesla με πτώση άνω του 3%, καθώς οι χρήστες του Twitter απάντησαν θετικά στην πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της Ελον Μασκ να πωλήσει το 10% των μετοχών της εταιρείας του. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News