Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq με στήριγμα την τεχνολογία

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq με στήριγμα την τεχνολογία

Δίχως τέλος είναι τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street από την ώρα που μπήκε ο Νοέμβριος, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν με νέο ρεκόρ, με καταλύτη το άλμα των μετοχών στον κλάδο ημιαγωγών, μετά τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα της Qualcomm. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές «χώνεψαν» αρκετά γρήγορα την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αρχίσει το tapering το Νοέμβριο.

Ο Dow Jones δεν κατάφερε ωστόσο να ακολουθήσει και στη σημερινή συνεδρίαση, αφού έκλεισε σε επίπεδα χαμηλότερα από το χθεσινό ιστορικό υψηλό του, δεχόμενος πιέσεις από τις τράπεζες. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος υποχώρησε σημαντικά, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις συνέχισαν σε ρυθμό αποκλιμάκωσης 

«Η ανακοίνωση του tapering από τη Fed απομακρύνει μία ανησυχία από τις αγορές, καθώς οι επενδυτές περίμεναν εδώ και μήνες αυτή τη στιγμή, ενώ παράλληλα ενισχύει την άποψη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί ακόμη για πολύ, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Πρόκειται για σημάδι οικονομικής ισχύος, κάτι το οποίο λειτουργεί θετικά για τα εταιρικά κέρδη και τις αγορές», αναφέρει ο Τζόρτζ Μπαλ, πρόεδρος της Sanders Morris Harris. 

O S&P 500 ενισχύθηκε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας με κέρδη 0,4% στο ιστορικό υψηλό των 4.680,06 μονάδων. Στον ίδιο ρυθμό και ο Nasdaq ο οποίος ενισχύθηκε 0,8% στις 15.940,31 μονάδες. Ο Dow Jones υποχώρησε ωστόσο 0,09% από το ιστορικό υψηλό των 36.124,23 μονάδων, καθώς οι μετοχές των Goldman Sachs και JPMorgan άσκησαν έντονες πιέσεις. 

Nα σημειωθεί ότι ο δείκτης S&P 500 παρουσιάζει στην εβδομάδα κέρδη 1,6%, με αποτέλεσμα να καταγράφει από τις αρχές του έτους έως σήμερα άνοδο 24,6%. 

Από τους κλάδους του S&P 500, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν αυτός των καταναλωτικών ειδών και της τεχνολογίας, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες ο κλάδος χρηματοοικονομικών, της τάξης του 1,3%.

Ο δείκτης Φιλαδέλφια για τους ημιαγωγούς ενισχύθηκε 3,5%, με τη μετοχή της Nvidia να ενισχύεται 12%.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Qualcomm έκανε ράλι 12,7% από τη στιγμή που ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών χάρη στην αύξηση 56% των πωλήσεων τσιπ για έξυπνα κινητά. Η εταιρεία έδωσε επίσης ιδιαίτερα θετικές κατευθυντήριες γραμμές για το τέταρτο τρίμηνο. Αντίθετα, η μετοχή της Moderna έκανε βουτιά περίπου 18%, καθώς η φαρμακοβιομηχανία αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις από τα έσοδα του εμβολίου της κατά της Covid-19. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ανήλθαν στις 269.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 30 Οκτωβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η πανδημία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και τα στοιχεία της Παρασκευής για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία τον Οκτώβριο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για 450.000 νέες θέσεις. 

moneyreview.gr   
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News