Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 14:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Συνεχίζονται τα ρεκόρ «στο κόλπο» και οι γερμανικές μετοχές 

Ο κλάδος των ακινήτων είναι αυτός που ξεχωρίζει με κέρδη 2,13%

Ευρώπη: Συνεχίζονται τα ρεκόρ «στο κόλπο» και οι γερμανικές μετοχές 

Το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ συνεχίζουν να καταρρίπτουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μία ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα μειώσει το ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Ο Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,38%, έχοντας ανέλθει σε καινούργιο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 482,02 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις τέσσερις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει σημειώσει ιστορικά υψηλά ρεκόρ, ενώ έχει επεκτείνει σε έξι τις διαδοχικές συνεδριάσεις στις οποίες καταγράφει κέρδη. 

Σήμερα ωστόσο ο STOXX 600 έχει βρει «συμπαραστάτη» τον γερμανικό DAX, ο οποίος με τη σειρά του κατέρριψε το δικό του ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τις 13 Αυγούστου (την ημερομηνία που κρατούσε και το ρεκόρ του πανευρωπαϊκού δείκτη πριν το «σπάσιμό» του τον Νοέμβριο), αναρριχώμενος στις 16.057,60 μονάδες, για να περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη του στο 0,60%. Τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Μιλάνο παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα κινούμενα υψηλότερα κατά σχεδόν 0,40%. 

Στη σημερινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίες έδωσαν σήμα για διατήρηση των επιτοκίων στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα. 

Χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο στη Λισαβόνα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022.

Χθες επίσης ο Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed, φρόντισε να κατευνάσει τα πνεύματα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν στα πλάνα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σκέψεις για επιτοκιακές αυξήσεις

Παράλληλα, η Fed επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των κεφαλαιαγορών, ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει κατά 15 δισ. δολάρια τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων. 

Ο κλάδος των ακινήτων είναι αυτός που ξεχωρίζει με κέρδη 2,13%, παίρνοντας ώθηση από το ράλι 17% της μετοχής της Alstria Office, μετά την ανακοίνωση ότι έκανε δεκτή την προσφορά εξαγοράς της από τη καναδική Brookfield Asset Management.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: «Όχι» σε αύξηση των επιτοκίων το 2022 – Νέα αποκλιμάκωση στα ομόλογα της Ελλάδας

Πάουελ: Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για αύξηση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News