ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικά προς τις 910 μονάδες

Στο +0,3% και τις 910 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικά προς τις 910 μονάδες

Επιφυλακτικά ανοδικά προς τις 910 μονάδες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνει στήριξη από τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ολοκληρώνει εντός της ημέρας την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) του 1,35 δισ. ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,31% και διαμορφώνεται στις 910,97 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (908,12 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 908,73 έως 911,53 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα πρώτα 45 λεπτά. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, αν και εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει σε όγκους συναλλαγών, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών (από 17 Σεπτεμβρίου), ενώ σταδιακά προσεγγίζει το υψηλό έτους, το οποίο βρίσκεται λίγο πάνω από τις αντιστάσεις των 920 μονάδων. 

Αναμφίβολα, η αποκλιμάκωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα έχει συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να παραμένει στα επίπεδα του 1,1%, μετά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια εντός του 2022. 

Χθες, παράλληλα, η Federal Reserve, παρότι προχώρησε σε επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, εκτιμώντας πάντως ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά από το β’ ή το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους. 

Στο εσωτερικό μέτωπο, η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ στη ΔΕΗ αποτελεί νέα ψήφο εμπιστοσύνης προς το ελληνικό επιχειρείν και την ελληνική αγορά, με την κραταιά εταιρεία ηλεκτρισμού να συγκεντρώνει 1,35 δισ. ευρώ «φρέσκων» κεφαλαίων, χρηματοδοτώντας το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν ένα ανοδικό ξέσπασμα του Γ.Δ. στο τελευταίο δίμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθούν νέες αναταράξεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων και θα αποφευχθεί η επιβολή ενός νέου lockdown. 

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, όπως για παράδειγμα το υψηλό ενεργειακό κόστος, η απόσυρση της νομισματικής στήριξης και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.  

Πάνω από τις 600 μονάδες οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου του 2021 (υψηλό έξι μηνών), καθώς βρίσκεται ελαφρώς άνω του τεχνικού σημείου των 600 μονάδων, ενισχυόμενος οριακά κατά 0,2%. 

Με τις περισσότερες τραπεζικές διακυμάνσεις να κυμαίνονται εντός ενός στενού εύρους, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία αυξάνεται κατά 0,4% και το 1,47 ευρώ.  

Σχεδόν αμετάβλητες, από την πλευρά τους, παραμένουν οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, με τις δύο τελευταίες να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,13% 1,12 ευρώ   
  • Attica Bank 0,00% 3,76 ευρώ   
  • Eurobank 0,13% 0,958 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,14% 2,804 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,41% 1,476 ευρώ  

Μικρό προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ενισχύεται κατά 1,5% και διαπραγματεύεται στα 9,5 ευρώ εν όψει και του τυπικού κλεισίματος του βιβλίου προσφορών για την ΑΜΚ. 

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γ.Δ. παρέχει και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία αυξάνεται κατά 1,5%, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών και επανερχόμενη στα επίπεδα των 30 ευρώ. Άνω του 1% καθορίζεται η άνοδος και για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ – Τέρνα Ενεργειακή. 

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 1% και το 1,36 ευρώ, ενώ στο -0,8% ακολουθεί η μετοχή της Motor Oil. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News