ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό – Σε υψηλό 6 μηνών οι τράπεζες

Στο +0,4% και τις 908 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό – Σε υψηλό 6 μηνών οι τράπεζες

Σε μάχη μεταξύ της Coca – Cola και της ΔΕΗ εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να κρατήσει έως τέλους το θετικό πρόσημο, χωρίς ωστόσο να διασπάσει τις αντιστάσεις των 910 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε επιφυλακτική άνοδο της τάξης του 0,40% και ενισχύθηκε στις 908,12 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (904,47 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε έξι μονάδες (από 905,53 έως 911,78 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 57 εκατ. ευρώ.

Το ανοδικό κλείσιμο εδράζεται, κατά μεγάλο ποσοστό, στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αυξήθηκε κατά 1,3% και έφθασε τα 9,4 ευρώ, χάρη στις ευοίωνες προοπτικές από την εν εξελίξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), η οποία ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη.

Στο θετικό momentum συνέβαλαν και οι τραπεζικές μετοχές των Eurobank – Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες τερμάτισαν πέριξ του 1,5%, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό σπιράλ. Στο +1,2% ακολούθησε και η μετοχή της Alpha Bank.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι αυξημένες πιέσεις στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία υποχώρησε κατά τουλάχιστον 2,5% μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, περιόρισαν αισθητά το εύρος της ανοδικής κίνησης, δυσκολεύοντας τον στόχο των 910 μονάδων.

Ανησυχία εν όψει της Fed

Πέραν της Coca – Cola, εμπόδια ορθώθηκαν κι από τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών (Stoxx 600 +0,23% / DAX -0,02% / FTSE 100 -0,4% / Dow Jones -0,22%), οι οποίες περιμένουν την αποψινή απόφαση της Federal Reserve.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων -ένα πρώτο βήμα πριν τον ολικό τερματισμό του προγράμματος στα μέσα του 2022 και ενδεχομένως, την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις αρχές του 2023.

Σε υψηλό 2,5 μηνών ο Γ.Δ.

Η Λεωφόρος Αθηνών, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται αυτή την στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου (υψηλό 2,5 μηνών), ενώ κινείται πολύ κοντά στο ανώτατο πεδίο διακύμανσης των τελευταίων αρκετών μηνών (915 μονάδες). 

Αφού κατάφερε να αποφύγει τη βίαιη διόρθωση των προηγούμενων εβδομάδων, αρκετοί αναλυτές προσδοκούν ότι έχει έρθει η στιγμή να δοκιμάσει τα υψηλότερα επίπεδα, δηλαδή αυτά των 930 και των 950 μονάδων. 

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν ένα ανοδικό ξέσπασμα στο τελευταίο δίμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθούν μεγάλες αναταράξεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων (από χθες καταγράφεται αποκλιμάκωση).

Η δε, ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, η οποία -όπως όλα προμηνύουν- θα καταφέρει να συγκεντρώσει με άνεση τα 1,35 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποτελέσει ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά. 

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, όπως για παράδειγμα το υψηλό ενεργειακό κόστος, η απόσυρση της νομισματικής στήριξης και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. 

Σε υψηλό 6 μηνών οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε αισθητή άνοδο, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,43% και καθορίστηκε στις 599,68 μονάδες, μία ανάσα από τις 600 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συνέχισε τις υψηλές πτήσεις, αυξανόμενη κατά 1,9% και σκαρφαλώνοντας στα 2,8 ευρώ. Στο +1,5% τερμάτισε και η μετοχή της Eurobank, η οποία πλέον προσεγγίζει τo 0,96 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε στο +1,7% και τo 1,118 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο +0,1% και το 1,47 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank υποχώρησε κατά 1,8%. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,59% 1,1185 ευρώ  
  • Attica Bank -1,83% 3,76 ευρώ  
  • Eurobank 1,51% 0,9568 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 1,86% 2,8 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,07% 1,47 ευρώ 

Η Coca – Cola «έσβησε» τα στηρίγματα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστικές κινήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στις μετοχές των Jumbo, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Mytilineos και ΟΠΑΠ, οι οποίες σημείωσαν άνοδο κατά τουλάχιστον 1%. 

Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,3% και τα 9,4 ευρώ, με τη διοίκηση να είναι απολύτως ικανοποιημένη από τις μέχρι στιγμής προσφορές (3 δισ. ευρώ την 1η ημέρα), προεξοφλώντας την επιτυχία της ΑΜΚ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola διολίσθησε κατά 2,7% και τα 29,7 ευρώ, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου. Κατά 1% υποχώρησαν και οι μετοχές των Aegean – ΓΕΚ Τέρνα.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Profile ξεχώρησε στο +4,2% και τα 5,9 ευρώ, με τη μετοχή της Παπουτσάνη να ακολουθεί στο +1,8% και τα 2,26 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΑΘ απώλεσε το 3,3% της αξίας της.

Συνολικά, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 45 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 24 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,9 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News