ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πάτησε pause στις 900 μονάδες

Στο -0,08% και τις 904 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Πάτησε pause στις 900 μονάδες

Στάσιμο έμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές και τους πωλητές να επιδίδονται σε αψιμαχίες λίγο πάνω από τη ζώνη των 900 μονάδων, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).  

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση 0,08% και τερμάτισε στις 904,47 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (905,16 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε τέσσερις μονάδες (από 902,59 έως 906,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 56 εκατ. ευρώ.  

Η σημερινή εικόνα αποτέλεσε απόρροια των αντίρροπων δυνάμεων στα blue chips. Από τη μία πλευρά, ενδεικτικά, οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Mytilineos διολίσθησαν στο -2%, ενώ οι μετοχές των Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 1%. 

Από την άλλη πλευρά, τα αξιοσημείωτη στηρίγματα στις μετοχές των Eurobank, Jumbo, Σαράντης και Lamda Development κατάφεραν να διατηρήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών άνω του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, απορροφώντας τις όποιες πιέσεις. 

Στη ΔΕΗ το βλέμμα των επενδυτών  

Στο μεταξύ, άκρως ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της πρώτης ημέρας από τη διαδικασία υποβολής των προσφορών για την ΑΜΚ της ΔΕΗ (+0,2%), η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη. Η δημόσια πρόσκληση περιλαμβάνει την έκδοση 130 έως 150 εκατ. νέων μετοχών, με την τιμή διάθεσης να καθορίζεται μεταξύ 8,50 και 9 ευρώ.   

Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση θα αντλήσει από 1,105 έως 1,35 δισ. ευρώ, ισχυροποιώντας σημαντικά το κεφαλαιακό της απόθεμα και χρηματοδοτώντας το επενδυτικό της πρόγραμμα.   

Ενδεικτικό της ισχυρής ζήτησης, είναι το γεγονός ότι το ζητούμενο ποσό καλύφθηκε σε μόλις μία ώρα, με τις προσφορές να ορίζονται στην ανώτατη δυνατή τιμή, δηλαδή στα 9 ευρώ. 

Τελευταίο ανάχωμα;  

Η εν εξελίξει ΑΜΚ, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, ενδέχεται να αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα πριν την επόμενη ανοδική κίνηση της ελληνικής αγοράς, η οποία εδώ και μήνες μοιάζει κολλημένη πέριξ των 900 μονάδων, με σαφή αδυναμία προσέγγισης των 930 – 950 μονάδων.   

Στον βαθμό που δεν θα υπάρξει σημαντική διόρθωση στις ξένες αγορές, η Λεωφόρος Αθηνών διαθέτει τα εχέγγυα να κινηθεί προς τον επόμενο μεγάλο στόχο, κλείνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τελευταίο δίμηνο του 2021.     

Βέβαια, σε αυτή την πορεία είναι πιθανόν να υπάρξουν προσκόμματα και εμπόδια, όπως η σταδιακή άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ο πληθωριστικός κίνδυνος, η μείωση του περιθωρίου της εταιρικής κερδοφορίας κ.α.   

Ξεχώρισε και πάλι η Eurobank   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε μικρά κέρδη, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ελαφρώς στο +0,24% και να τερματίσει στις 591,23 μονάδες.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξήθηκε κατά 1,3% και καθορίστηκε άνω του 0,94 ευρώ, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Κατά 0,3% αυξήθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε στα 2,75 ευρώ.   

Η μετοχή της Alpha Bank, στον αντίποδα, υποχώρησε στο -0,8% και το 1,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,1% και το 1,47 ευρώ. Άνω του 1,5% διαμορφώθηκαν, τέλος, οι απώλειες για τη μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,81% 1,101 ευρώ   
  • Attica Bank -1,54% 3,83 ευρώ   
  • Eurobank 1,35% 0,9426 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,33% 2,749 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,07% 1,469 ευρώ  

Αψιμαχίες αγοραστών – πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές επιδόθηκαν σε λελογισμένες και μικρού εύρους αγοραπωλησίες, με τις μετοχές των Ελλάκτωρ και Mytilineos να διολισθαίνουν κατά 2%. Πέριξ του -1,5% ακολούθησαν οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Lamda Development ενισχύθηκε κατά 1,8% και τα 7,45 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Jumbo και Σαράντης αυξήθηκαν κατά 1,4% και κατά 1%, αντίστοιχα, παρέχοντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, υπό πίεση βρέθηκε η μετοχή της Πλαίσιο, η οποία κατρακύλησε στο -5,8%. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, ΟΛΘ, ΑΒΑΞ και Intrakat υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης συνέχισε σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 1,45%.  

Συνολικά, 37 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 68 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 25 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,9 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News